torsdag 9 december 2010

10 december - dagen då FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs i generalförsamlingen den 10 december 1948. 48 röster för, 0 emot, och 8 blanka. De som röstade blankt var Jugoslavien, Polen, Saudiarabien, Sovjetunionen, Sydafrika, Tjeckoslovakien, Ukraina och Vitryssland.

Texten till deklarationen om de mänskliga rättigheterna skrevs av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna, med Eleanor Roosevelt som ordförande. Enligt Guinness rekordbok är dokumentet det enskilt mest översatta dokumentet i världen (jag hade annars för mig att det var Bibeln).

Dessa fri- och rättigheter fyller sin viktigaste funktion när samhällsklimatet hårdnar, när egennyttan råder, när resurserna är knappa och när det öppna samhället ifrågasätts.

När främlingsfientliga vindar blåser och dess åsikter flyttar in i parlamentariska församlingar, då krävs det mer än någonsin människor överallt i samhället som rakryggat står upp för de mänskliga fri- och rättigheterna. Står upp för att alla människor, var och en av oss, har dessa rättigheter. Alltid.

De mänskliga rättigheterna reglerar förvisso relationen mellan statsmakten och individen. Men det är aldrig ”någon annans bord” när en medmänniskas rättigheter kränks. Ett samhälle med de mänskliga rättigheterna som grund kan bara byggas genom gemensamma insatser. Det måste vi alla ta ansvar för.

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
Ett fantastiskt dokument.
Och nästan ännu mer fantastiskt att det verkligen finns. Att så många av världens stater kunde enas om att erkännandet av det inneboende värdet hos alla människor och av alla människors lika och obestridliga rättigheter är grundvalen för frihet, rättvisa och fred i världen.

30 artiklar.
Läs dem.
Begrunda dem.
Diskutera vad de betyder i olika situationer. I vardagen.
Håll dem levande.
Så blir världen en bättre plats att leva i för oss alla.

MR-Fondens utmärkta bok "Människorätt - grundbok om mänskliga rättigheter" kan beställas här.

Läs mer:
Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter
Amnesty
UNICEF
Forum för levande historia
UNIFEM Sverige

4 kommentarer:

enligt A/ sa...

Jag tycker det är rätt fantastiskt, men blir ibland orolig över FN. Att man inte har förmått bygga upp en större auktoritet i internationell politik är en sak.

Klimatarbete och mänskliga rättigheter en annan del i det och där man verkligen inte lyckats leva upp till något vidare vettigt as of late. Även om förstås mycket händer hela tiden och även om vi har mycket att tacka FN för, så känns det rätt märkligt att man så sent som för några veckor sedan beslutade i generalförsamlingen om att godkänna avrättningar utan rättegång av homosexuella för de medlemsländer som känner sig förtjusta i att jaga minoriteter. Det ska verkligen inte vara möjligt i FN's generalförsamling i slutet av 2010 att rösta igenom något så oändligt korkat. Man kan väl konstatera att det finns litet grann att arbeta på ännu om inte annat.

Börjar känna mer och mer att man kanske skulle bosätta sig i FB-skrapan i framtiden snarare än riksdagshuset och verkligen arbeta på att förändra både en och ett par miljoner saker på plats där. Amy, den eviga aktivisten. ^^

Anonym sa...

Detta tål verkligen att påminnas om.

Agneta sa...

Amanda; håller med dig och visst blir det lite lätt parodiskt mellan varven när diktaturer där makthavarna behandlar medborgarna helt efter eget godtycke ska lägga aspekter (och kritik) på länder som sköter sig oerhört mycket bättre när det gäller att respektera de mänskliga rättigheterna. Därutöver så finns det ju ett antal FN-beslut (t ex avseende Västsahara) som inte åtföljs och där det inte finns några åtgärder eller "sanktioner" för att se till att berörda länder gör det som krävs av dem.
Tycker verkligen att du ska bosätta dig i FN-skrapan för att röra om i grytan och skapa riktning framåt). Lita på att jag kommer och hälsar på då.

Agneta sa...

Anonym; ja, vi får hjälpas åt att påminna oss själva och varandra.