onsdag 30 juni 2010

Riv lagen om tvångssterilisering och särbehandling av transsexuella

Efter snart fyra år i Riksdagen kan jag konstatera att vissa lagar aldrig borde funnits. Och även med förståelse för att tidsanda och värderingar förändras (förhoppningsvis i en mer liberal och medmänsklig riktning), så borde vissa lagar ha ändrats eller upphävts för länge sen. Den förlegade och inhumana ”Lagen om fastställande av könstillhörighet" från 1972 är en sådan. En lag, som när jag blev uppmärksam på dess fulla innebörd, fick mig att tillbringa ett antal sömnlösa nätter med att försöka fatta om jag verkligen fattade rätt. Och våndas över att jag inte lagt ner kraft nog på att få bort denna diskriminerande, icke-mänskliga lag.

Barbro Westerholm, denna som alltid helt fantastiska kvinna, har arbetat i flera år för att förändra lagstiftningen. Likaså har vår EU-minister Birgitta Ohlsson och Martin Andreasson. Och ett antal andra folkpartister - förlåt ni som kämpar för det rätta, att jag inte kan nämna er alla.

Ta bort kraven på att en transsexuell måste vara ogift, svensk och dessutom måste tvångssterilisera sig för att få byta kön. Tillåt nedfrysning av könsceller. Förbättra vård och bemötande av transsexuella - i hela landet. Ändra namnlagen så att den inte slår mot transpersoner. Det är några av de åtgärder som Folkpartiet liberalerna driver för att transsexuella inte ska särbehandlas - och för att varje människa ska få forma sitt eget liv, ha rätten till sin egen uppfattning om könstillhörighet.

Igår kom en rapport från Socialstyrelsen med ett antal utmärkta förslag till lagförändringar och andra åtgärder.

Idag har Barbro Westerholm, partisekreterare Erik Ullenhag och jag en artikel på Aftonbladet.se om att den föråldrade lagstiftning alldeles för länge skapat hinder och diskriminering för transsexuella. Och att Folkpartiet kommer driva på så att Socialstyrelsens förslag till lagändringar kan genomföras så snart som möjligt.
Det är, som alltid, handlingskraft som gäller.

Tack till Amanda Brihed, Bengt Held, Per Pettersson och Lisa Olsson - som omedvetet och medvetet genom informativa bloggar och artiklar har hjälpt mig mer än ni någonsin anar med att sätta mig in i denna fråga. Så att fakta har kunnat bekräfta den spontana maggropskänslan.

Modiga och starka Amanda Brihed har gjort ofattbart mycket för att lyfta upp dessa frågor i den offentliga debatten. Här är en intervju med henne på DN.se och här är en annan intervju i Aftonbladet. Här är Amandas slutreplik i den senaste tidens Aftonbladetdebatt.

Läs också vad RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund mfl skriver i Aftonbladet.

Läs Socialstyrelsens externa utredare Karin Lindells och Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holms kommentarer. Och här kan du ladda ner hela utredningen.

Några artiklar om Socialstyrelsens rapport; Aftonbladet, SvD, DN.

Ett axplock av de liberaler (förutom dem jag redan nämnt) som skrivit om tvångssterilisering och andra styggelser som aldrig borde funnits och som för alltid ska förpassas till historien: Adam Cwejman, Liberati, Rasmus Jonlund, Karin Långström Vinge, Fredrik Sneibjerg, Andreas Froby, Carina Boberg, Mathias Sundin, Annika Beijbom, Seved Monke, Christine Sahlström/Psychebella,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Förr kretsade jorden runt solen.
Nu kretsar HBT rörelsen runt densamma.
De kräver 100 % av oss alla.
Alla andra frågor är mindre intressanta.
Trots att de kan räknas i
några få %.
När säger politkerna STOPP?
"Låt oss fundera ett varv till".
Men ingen vågar...

Agneta sa...

Bo; det handlar som jag ser det inte om att hbt-personer kräver 100 % av oss alla utan istället om att alla (oavsett kön, sexuell läggning mm) ska behandlas på ett likvärdigt och mänskligt sätt. Att hbt-personer ska ha samma rättigheter som andra och bemötas på ett vettigt sätt. På samma sätt som alla människor ska bli bemötta.

Helena von Schantz sa...

Toppenartikel och toppenblogginlägg!

Till Bo, jag hör ingen som kräver något, jag hör däremot personer som berättar om förtryck, diskriminering och kränkning av deras mänskliga rättigheter. Hur många tycker du borde drabbas innan vi behöver lyssna? Jag tycker att det räcker om det är en person och jag är stolt och glad över Folkpartiets tydliga ställningstagande i frågan.

Agneta sa...

Helena; tack. En verkligt angelägen fråga som äntligen verkar ha lossnat.

Marias funderingar sa...

Agneta...
Bra artikel och lite blir det som den Käre Fylking sa: ÄNTLIGEN!!
Vi lever 2010 och det är inte mer än dags och rätt att vi slopar dessa integritetskränkande regler.
Stolt Folkpartist över att vi sätter ner foten och tar ställning FÖR människors rätt och inte emot.

Blogginlägget lika bra...

Bo: alla människor lika värde bör vara en ledstjärna .. vem har rätt att kräva dessa livsinskränkningar av någon överhuvudtaget?

/Maria