onsdag 27 januari 2010

Minneshögtid i Helsingfors för Förintelsens offer

Jag har just kommit till hotellet från en finstämd och välbesökt minneshögtid i Helsingfors för Förintelsens offer. Mitt anförande hade, inte helt oväntat, tyngdpunkt på att hedra de miljoner judar, romer, polacker, Jehovas vittnen och politiskt oliktänkande som mördades under Förintelsen. Även om sifforna är ogreppbara, så är de inte kall statestik. För bakom varje siffra finns en medmänniska. Någons mor, någons syster. Någons bror, någons far.

Ska vi lära av historien måste vi gå till oss själva och slåss mot våra inre fördomar. Rasism kan var och en av oss bidra till att förhindra i vardagen genom att låta andra i vår omgivning vara den de är. Inte genom avståndstaganden tvinga människor att ge avkall på sin identitet. Inte låta rasistiska kommentarer passera obemärkta förbi.

Denna dag tycker jag också det är viktigt att hedra dem som överlevde Förintelsen och med beundransvärd kraft gick vidare med sina liv, trots de fasor och obegripbara sorger som de gått igenom. Deras styrka och deras berättelser hjälper oss andra att kämpa mot antisemitism, rasism och totalitära ideologier.

Högtidsstunden innehöll många intressanta tal - en särskild krydda var trespråkigheten; finska, svenska och engelska. Ja - och så lite hebreiska.

År 2005 deklarerade FN den 27:e januari som internationell minnesdag över Förintelsens offer - det var detta datum 1945 som Auschwitz, nazisternas största koncentrations- och förintelseläger, befriades.

Se gärna Stefan Sturessons och min artikel i dagens VLT

Kopplat till Förintelsens minnesdag hölls igår i Stockholm ett seminarium för att uppmärksamma 10 årsdagen av Stockholmsdeklarationen - produkten av den konferens som dåvarande statsminister Göran Persson tog initiativ till. De länder som ansluter till deklarationen förbinder sig bl a till att främja undervisning och forskning om Förintelsen samt att högtidlighålla 27 januari.
Några år tidigare hade ITF (The Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance, and Research - puh!) bildats. Ett nätverk som idag har 27 medlemsländer, däribland Sverige. Finland har ansökt - och det ska bli spännande att följa deras arbete kring dessa frågor på vägen mot medlemskap.

Inga kommentarer: