fredag 6 juni 2014

Papaoutai


Yngsta sonen visade mig en musikvideo som har många av ingredienser som gör att en film går hem hos mig.Papaoutai

Ett angeläget budskap. Samhällsengagemang. Synk mellan budskap och filminnehåll. Snygg koreografi. Filmteknik som ger något extra. Kontraster. Välgjord.

Länken till musikvideon: Papaoutai
Av och med Stromae - Paul van Haver

Till alla oss vuxna som kan vara mer närvarande kroppsligt och själsligt för våra barn och ungdomar.
Egna och andras.
Och till alla som gillar 50-talsretro.

Här är lyriken.
Och här är en översättning till engelska som en ung kille har gjort.

Tänker på Janusz Korczak, barnläkare, pedagog och författare i 1900-talets Polen, en tidig kämpe för barnens rättigheter och som förespråkade varje barns rätt till respekt. En av Korczaks tankar var att barn formas inte bara av det vi vuxna säger, utan i högsta grad av det vi gör, hur vi agerar. Korczak levde och dog som han lärde. Han bidrog till att förändra vårt sätt att se på barnen. Korczaks böcker, bl a Hur man älskar ett barn och Barnets rätt till respekt, har betytt mycket för mig, och gör det fortfarande. Korczaks tankar, gärning och initiativ bidrog till den första konventionen kring barnens rättigheter.

Tack till yngsta sonen för musikvideon, till Korczak som visade oss att det går att göra skillnad, till Rädda Barnen, UNICEF, Atsu, Childhood Foundation, Västerås Barnombud, Barnombudsmannen, BRIS, Unga brottsofferjouren, till er som är god man till ensamkommande barn och unga. Till alla andra vardagshjältar som varje dag kämpar för varenda unge, och för barns och ungas rättigheter.

Och så tycker jag att Riksdagens ledamöter ska göra slag i saken och göra Barnkonventionen till svensk lag.

Se gärna:
Svenska Korczaksällskapet
Berliners blogg: Barnets rätt till respekt - Janusz Korczak
En av mina gästkrönikor på motargument.se: Janusz Korczak och barnets rätt till respekt
Pedagogiska magasinet/Leif Mathiasson: Hur man älskar ett barn?
Anne-Marie Körling: Barndomen är inte något före vuxenlivet - barndomen ÄR!
Pedagogiska magasinet/Birgitta Qvarsell: Rätten till respekt - svårt i praktiken?

4 kommentarer:

Leif Mohlin sa...

Hej Agneta

Roligt att du upptäckt Stromae.. han är verkligen en av de originellaste artisterna i Europa just nu (om man ser till dem som också är populära)… och Papapatoui… (glömmer alltid stavningen) är en lysande video.
Den tål att spridas…

Helena von Schantz sa...

Mina franskelever kan alla sjunga med i refrängen. De har också fått läsa vittnesberättelser från folkmordet i Rwanda. Där hans frånvarande pappa var ett av offren.

Agneta sa...

Leif; ja, det är tur att man har sina barn så att man blir uppdaterad och får nya insikter. Vi har förresten köpt sommarhus på Österlen. Hör av dig via mailen om du vill ha ett bra telefonnr om du vill komma förbi vid tillfälle. Allt gott.

Agneta sa...

Helena - du är just en sådan lärare som jag önskar alla barn och ungdomar. Vet du att jag förresten nu har förmånen att arbeta i skolvärlden? VD på ABB Industrigymnasium sedan början av året. Jag gläds varje dag av intryck och diskussioner. Ha en härligt sommar.