torsdag 15 juli 2010

EuroPride 2010 i Warszawa

Imorgon lämnar jag familjen efter några dagars härlig semester och åker till Warszawa. 2010 års EuroPride startade 9 juli och håller på till 18/7. Imorgon kommer jag bl a att lyssna på Stockholms Gaykör i Kulturpalatset och på lördag gå i Prideparaden. Fick idag veta att även ett gäng från RFSL finns på plats vilket är kul, ser fram emot att träffa dem.

Polen är det första nya EU-medlemsland där den europeiska HBT-manifestationen genomförs. Och jag tror att det är av stor betydelse att EuroPriden i år är just i Polen. Det är bara 5 år sen Warszawas borgmästare förbjöd Prideparaden 2005 - något som senare fälldes i Europadomstolen.

De senaste åren har ökad tolerans varit den officiella hållningen och prideparader hålls i flera städer. Dock finns det mycket mer att önska. Inom de flesta samhällsområden märks få öppet homo-, bi- och transsexuella personer - många väljer fortfarande att inte vara öppna av rädsla för att mötas av fördömanden. Och KPH (Kampania Przeciw Homofobii), en av Polens största NGO:s med fokus på HBT-frågor, menar att just det faktum att synligheten av HBT-personer är låg, bidrar till att bevara stereotypa fördomar i det polska samhället.

Inom det rättsliga området behövs också utveckling.
- Det saknas regler om samkönade äktenskap och om partnerskap.
- Registrerade partnerskap och äktenskap mellan samkönade personer erkänns överhuvudtaget inte i Polen, så polacker som ingått äktenskap eller registrerat partnerskap i länder där det är tillåtet, betraktas i Polen som ogifta.
- Samkönade partners saknar möjlighet att adoptera.
- Officiell statistik om våldsbrott på grund av sexuell läggning saknas och hatbrottsbestämmelser som omfattar sexuell läggning saknas också. Inte oväntat är viljan att rapportera brott med koppling till sexuell läggning låg.

EuroPride kommer förhoppningsvis att sätta fokus på dessa frågor - och också bidra till att vittra sönder de fördomar som finns mot allas rätt till sin sexualitet och sin sexuella identitet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hoppas det här konstiga kulturen EuroPride bör stoppas med all kraft hoppas motståndet blir starkare..

Agneta sa...

Anonym: och jag tycker precis det motsatta.