fredag 30 juli 2010

Harvey Milk - om mod och handling

Under Stockholm Pride är det värt att minnas en av de modiga förebilderna när det gäller hbt-rättigheter; Harvey Milk. Den första öppet homosexuelle mannen som valdes till ett politiskt ämbete i Kalifornien.

Kampanjentusiast. Demokrat. Gay-aktivist. Ville ha billigare barnomsorg och gratis kollektivtrafik. Inledde sin ämbetsperiod med att ta initiativ till ett lagförslag för medborgerliga rättigheter som förbjöd diskriminering grundat på sexuell läggning. Kämpade för homosexuell frigörelse. Och för lokalområdenas betydelse och påverkansmöjligheter. Ville att småföretagare i San Francisco skulle ha en chans att konkurrera och livnära sig på sitt företagande - inte bara storföretagarna som värnades av kommunstyrelsen.

En man som beslöt sig för att leva sin vision. En modig man som såg till att omsätta sina värderingar i konkret handling.

Kämpade framgångsrikt mot det så kallade "Proposition 6" - ett lagförslag som skulle ha gjort det obligatoriskt att avskeda homosexuella lärare, och överhuvudtaget anställda i offentliga skolor som stödde homosexuellas rättigheter. Ett lagförslag som röstades ner 1978.

Några rader ur Milks "Hope Speech":

"På denna årsdag för Stonewall, ber jag mina homosexuella systrar och bröder att göra åtagandet att kämpa. För sig själva, för sin frihet, för sitt land … Vi kommer inte att vinna våra rättigheter genom att stanna tyst i våra garderober ... Vi kommer ut för att bekämpa lögnerna, myterna, förvrängningarna. Vi kommer ut för att berätta sanningarna om homosexuella, för jag är trött på överenskommelsen om tystnad, så jag kommer att tala om det. Och jag vill att ni ska tala om det. Ni måste komma ut. Kom ut inför era föräldrar, era släktingar.

...
Och de unga homosexuella människorna i Altoona, Pennsylvania och Richmond, Minnesota som kommer ut... Det enda de har att se fram emot är hopp. Och ni måste ge dem hopp. Hopp om en bättre värld, hopp om en bättre morgondag, hopp om ett bättre ställe att komma till när pressen där hemma är för stor. Hopp att allt kommer att lösa sig. Utan hopp kommer inte bara homosexuella, utan de svarta, de äldre, de handikappade - de kommer att ge upp. Men om de medverkar till att välja fler homosexuella personer till centralkommittén och andra ämbeten, då ger det ett grönt ljus till alla som känner sig berövade rösträtt, ett grönt ljus för att röra sig framåt. Det betyder hopp för en nation som har givit upp, eftersom om en homosexuell person väljs, då gör det att dörrarna är öppna för alla."

(Stonewall var en gaybar i Greenwich Village där polisen sommaren 1969 gjorde en razzia, anledningen var "överskridelse av alkohollagen". Det var inget ovanligt att polisen trakasserade gayklubbar i USA, många hade fått stänga för gott, men denna gång gjorde klubbesökarna motstånd. Fler och fler människor anslöt sig till demonstrationen, polisen satte in mer resurser för att skingra folkmassan men lyckades inte. Demonstrationen med våldsamma konfrontationer pågick under flera dagar. Trots att flera vittnen fanns till polisens övergrepp dömdes ingen av dem för något brott. Händelsen brukar anses vara en vändpunkt för gayrörelsens kamp och den homosexuella frigörelsen, eftersom man spontant slöt sig samman och slog tillbaka).

Svenska Dagbladet skriver i en artikel om filmen MILK där Sean Penn spelar huvudrollen; Harvey Milk får inte glömmas bort. Och nej - låt oss minnas honom och alla andra modiga medmänniskor som kämpat för hbt-personers rättigheter, som borde vara självklara mänskliga rättigheter för alla.

Harvey Milk blev mördad 1978.
"Hans homosexualitet gav honom en insikt i de ärr som alla förtryckta människor bär. Han såg inte någon uppoffring som ett för stort pris att betala för de mänskliga rättigheternas sak."
(Dianne Feinstein, senator och tidigare borgmästare i San Francisco)

Välkomna att gå med Folkpartiet, HBT-Liberalerna, LUF, Liberala Kvinnor i PrideParaden imorgon, mer info finns här. Må vädret i Stockholm bli bättre än det är i Västerås ikväll.

Läs gärna Folkpartiet liberalernas 10 framtidsuppgifter för att stärka hbt-rättigheter i Sverige och i världen; Liberal agenda för hbt-rättigheter.

Och DN.se-intervjun Birgitta Ohlsson, regnbågsfärgad EU-minister.

Liberala bloggar om Stockholm Pride och HBT-rättigheter: Birgitta Ohlsson, Catrine Norrgård,, Amanda Brihed, Liberati, Per Pettersson 1,, Per Pettersson 2, Per Pettersson 3,
Carina Boberg, Philip Wendahl,

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Agneta sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.