fredag 30 juli 2010

Harvey Milk - om mod och handling

Under Stockholm Pride är det värt att minnas en av de modiga förebilderna när det gäller hbt-rättigheter; Harvey Milk. Den första öppet homosexuelle mannen som valdes till ett politiskt ämbete i Kalifornien.

Kampanjentusiast. Demokrat. Gay-aktivist. Ville ha billigare barnomsorg och gratis kollektivtrafik. Inledde sin ämbetsperiod med att ta initiativ till ett lagförslag för medborgerliga rättigheter som förbjöd diskriminering grundat på sexuell läggning. Kämpade för homosexuell frigörelse. Och för lokalområdenas betydelse och påverkansmöjligheter. Ville att småföretagare i San Francisco skulle ha en chans att konkurrera och livnära sig på sitt företagande - inte bara storföretagarna som värnades av kommunstyrelsen.

En man som beslöt sig för att leva sin vision. En modig man som såg till att omsätta sina värderingar i konkret handling.

Kämpade framgångsrikt mot det så kallade "Proposition 6" - ett lagförslag som skulle ha gjort det obligatoriskt att avskeda homosexuella lärare, och överhuvudtaget anställda i offentliga skolor som stödde homosexuellas rättigheter. Ett lagförslag som röstades ner 1978.

Några rader ur Milks "Hope Speech":

"På denna årsdag för Stonewall, ber jag mina homosexuella systrar och bröder att göra åtagandet att kämpa. För sig själva, för sin frihet, för sitt land … Vi kommer inte att vinna våra rättigheter genom att stanna tyst i våra garderober ... Vi kommer ut för att bekämpa lögnerna, myterna, förvrängningarna. Vi kommer ut för att berätta sanningarna om homosexuella, för jag är trött på överenskommelsen om tystnad, så jag kommer att tala om det. Och jag vill att ni ska tala om det. Ni måste komma ut. Kom ut inför era föräldrar, era släktingar.

...
Och de unga homosexuella människorna i Altoona, Pennsylvania och Richmond, Minnesota som kommer ut... Det enda de har att se fram emot är hopp. Och ni måste ge dem hopp. Hopp om en bättre värld, hopp om en bättre morgondag, hopp om ett bättre ställe att komma till när pressen där hemma är för stor. Hopp att allt kommer att lösa sig. Utan hopp kommer inte bara homosexuella, utan de svarta, de äldre, de handikappade - de kommer att ge upp. Men om de medverkar till att välja fler homosexuella personer till centralkommittén och andra ämbeten, då ger det ett grönt ljus till alla som känner sig berövade rösträtt, ett grönt ljus för att röra sig framåt. Det betyder hopp för en nation som har givit upp, eftersom om en homosexuell person väljs, då gör det att dörrarna är öppna för alla."

(Stonewall var en gaybar i Greenwich Village där polisen sommaren 1969 gjorde en razzia, anledningen var "överskridelse av alkohollagen". Det var inget ovanligt att polisen trakasserade gayklubbar i USA, många hade fått stänga för gott, men denna gång gjorde klubbesökarna motstånd. Fler och fler människor anslöt sig till demonstrationen, polisen satte in mer resurser för att skingra folkmassan men lyckades inte. Demonstrationen med våldsamma konfrontationer pågick under flera dagar. Trots att flera vittnen fanns till polisens övergrepp dömdes ingen av dem för något brott. Händelsen brukar anses vara en vändpunkt för gayrörelsens kamp och den homosexuella frigörelsen, eftersom man spontant slöt sig samman och slog tillbaka).

Svenska Dagbladet skriver i en artikel om filmen MILK där Sean Penn spelar huvudrollen; Harvey Milk får inte glömmas bort. Och nej - låt oss minnas honom och alla andra modiga medmänniskor som kämpat för hbt-personers rättigheter, som borde vara självklara mänskliga rättigheter för alla.

Harvey Milk blev mördad 1978.
"Hans homosexualitet gav honom en insikt i de ärr som alla förtryckta människor bär. Han såg inte någon uppoffring som ett för stort pris att betala för de mänskliga rättigheternas sak."
(Dianne Feinstein, senator och tidigare borgmästare i San Francisco)

Välkomna att gå med Folkpartiet, HBT-Liberalerna, LUF, Liberala Kvinnor i PrideParaden imorgon, mer info finns här. Må vädret i Stockholm bli bättre än det är i Västerås ikväll.

Läs gärna Folkpartiet liberalernas 10 framtidsuppgifter för att stärka hbt-rättigheter i Sverige och i världen; Liberal agenda för hbt-rättigheter.

Och DN.se-intervjun Birgitta Ohlsson, regnbågsfärgad EU-minister.

Liberala bloggar om Stockholm Pride och HBT-rättigheter: Birgitta Ohlsson, Catrine Norrgård,, Amanda Brihed, Liberati, Per Pettersson 1,, Per Pettersson 2, Per Pettersson 3,
Carina Boberg, Philip Wendahl,

lördag 17 juli 2010

Med svenska gaypolisen i Europrideparaden

Fortfarande utan ringar och prickar till a, a och o.

Sa maste det erkannas fran mig som inte ar speciellt fortjust i T-shirtar. Jag ar nu mycket stolt agare till en dito. Med trycket Swedish Police Force pa ena sidan. Och pa den andra sidan: www.gaypolisen.se. Tack Goran Stanton mfl!

Denna emminenta T-shirt fick jag nar jag under forsta halvan av Europrideparaden gick med de svenska gaypoliserna. Och massor av andra poliser fanns ocksa pa plats, runt 2.000. Dessa var dock polska och gick inte i paraden utan skyddade deltagarna mot motdemonstranter. Ett skydd som bedomndes nodvandigt i detta land dar over 60 % av befolkningen tycker att homosexuella ska vara diskreta med sin laggning, dar 80 % ar emot partnerskapslagstifning och over 90 % inte tycker att homosexuella ska fa adoptera. Det ar en bit kvar att ga nar det galler, inte bara lagstiftning, utan ocksa attityder i Polen. Men idag var det trots allt en stor gladje att ga i paraden nar Europride for 1a gangen arrangerades i ett osteuropeiskt land.

Andra halvan av paraden gick jag dock inte, utan blev uppdragen pa ett flak med polska politiker och arrangorerna. Bauta-hogtalare kloss intill mitt hogra ora - fortfarande ingen horsel pa det, hoppas att den kommer tillbaka.

Bortat 40 grader var det. Puh! Sager jag som inte klarar varme sarskilt bra. Och valsignar hotellets luftkonditionerade foaje dar jag nu befinner mig.

Roligt med sa manga deltagare - arrangorerna raknade med runt 20.000. Och manga var det som sjong och dansade.

Glad for att Svenska ambassaden varit delaktiga i seminariearrangemang och PrideHouse. Glad och stolt over att ha sjalv ha fatt vara delaktig i denna gladjafest.

Glad ocksa over alla nya och gamla vanner. Och for roliga och givande samtal. Inte minst igarkvall - bl a med Ulrika Westerlund och andra trevliga personer fran RFSL.

Har hittat nagra artiklar om Europriden i svensk press: Expressen, Svd, DN, Aftonbladet

fredag 16 juli 2010

Going to the Chapel

Skriver pa hotellets Mac - lyckas inte hitta nagra ringar och prickar till a, a, o. Forhoppningsvis blir det lasbart anda.

En fantastisk kvall pa Kulturpalatset i Warszawa. For min del starten pa EuroPride 2010 - dar Stockholm Gaykor inledde med Going to the Chapel och dar stor del av resten av konserten gick i karlekens tecken.

Kulturpalatset var forresten en "gava" fran Stalin till Warszawas befolkning. Och dar hade tidigare kommunistpartiet sina kongresser. Pampig byggnad men betydligt battre anvandning nu. Tycker jag.

The London Gay Men's Chorus, som jag inte tidigare hade lyssnat till, fortsatte konserten. Rysande bra.

Ser fram emot paraden imorgon. Eller rattare sagt, idag - for jag upptacker att klockan passerat midnatt.

torsdag 15 juli 2010

EuroPride 2010 i Warszawa

Imorgon lämnar jag familjen efter några dagars härlig semester och åker till Warszawa. 2010 års EuroPride startade 9 juli och håller på till 18/7. Imorgon kommer jag bl a att lyssna på Stockholms Gaykör i Kulturpalatset och på lördag gå i Prideparaden. Fick idag veta att även ett gäng från RFSL finns på plats vilket är kul, ser fram emot att träffa dem.

Polen är det första nya EU-medlemsland där den europeiska HBT-manifestationen genomförs. Och jag tror att det är av stor betydelse att EuroPriden i år är just i Polen. Det är bara 5 år sen Warszawas borgmästare förbjöd Prideparaden 2005 - något som senare fälldes i Europadomstolen.

De senaste åren har ökad tolerans varit den officiella hållningen och prideparader hålls i flera städer. Dock finns det mycket mer att önska. Inom de flesta samhällsområden märks få öppet homo-, bi- och transsexuella personer - många väljer fortfarande att inte vara öppna av rädsla för att mötas av fördömanden. Och KPH (Kampania Przeciw Homofobii), en av Polens största NGO:s med fokus på HBT-frågor, menar att just det faktum att synligheten av HBT-personer är låg, bidrar till att bevara stereotypa fördomar i det polska samhället.

Inom det rättsliga området behövs också utveckling.
- Det saknas regler om samkönade äktenskap och om partnerskap.
- Registrerade partnerskap och äktenskap mellan samkönade personer erkänns överhuvudtaget inte i Polen, så polacker som ingått äktenskap eller registrerat partnerskap i länder där det är tillåtet, betraktas i Polen som ogifta.
- Samkönade partners saknar möjlighet att adoptera.
- Officiell statistik om våldsbrott på grund av sexuell läggning saknas och hatbrottsbestämmelser som omfattar sexuell läggning saknas också. Inte oväntat är viljan att rapportera brott med koppling till sexuell läggning låg.

EuroPride kommer förhoppningsvis att sätta fokus på dessa frågor - och också bidra till att vittra sönder de fördomar som finns mot allas rätt till sin sexualitet och sin sexuella identitet.

tisdag 6 juli 2010

Almedalen: Pengarna eller livet - seminarium om Västsahara

Imorgon bitti är jag med i panelen på ett seminarium som Emmaus Stockholm arrangerar om Västsahara.

Västsahariernas kamp för självständighet har jag varit engagerad i sedan några år. För mer information se min hemsida. En fråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson om EU:s fiskeavtal med Marocko och folkrätten finns här. Och här finns en annan fråga som rör ursprungsmärkning av produkter från Västsahara. Några av mina senaste motioner i frågan handlar om EU:s avtal med Marocko och Västsaharas självbestämmande.


Från inbjudan:
EU köper stora mängder fisk från västsahariskt vatten. Hur påverkar kampen om naturresurser och EU:s handelsavtal med Marocko möjligheten att få ett slut på Marockos ockupation av Västsahara?

I EU:s fiskeavtal med Marocko ingår ett av världens rikaste fiskevatten som tillhör grannlandet Västsahara. Marocko ockuperar Västsahara sedan decennier och säljer löpande ut landets tillgångar. Inget land i världen erkänner Marockos rätt till Västsahara. Hur kommer det sig då att EU köper stora mängder västsaharisk fisk, fast av Marocko?

Den marockanska ockupationen slår hårt både mot de västsaharier som lever inne på ockuperat område och de 160 000 som lever i flyktingläger sedan 1975. Nu växer ytterligare en generation upp under ockupation och frustrationen jäser bland de unga.

Under seminariet får vi höra en analys av situationen i Västsahara från landets befrielserörelse Polisario, förslag på åtgärder från Emmaus Stockholm, och Naturskyddsföreningen som rapporterar om Sveriges och EU:s roll i fisket utanför Västsahara.

Medverkande
Nafaa Salem – Polisario, Rabab Amidane – människorättsaktivist Västsahara, Anna Nilsson – Emmaus Stockholm, Kajsa Garpe – Naturskyddsföreningen, Agneta Berliner – Folkpartiet, Carina Hägg – Socialdemokraterna. Moderator: Tobias Smedberg – Agenda PR.

måndag 5 juli 2010

Almedalen: 2 x tack till Almega + ett till

Eftersom veckan kommer att bli allt intensivare vill jag redan nu passa på att tacka Almega.

1. För den utmärkta bloggplatsen H12 (på Hästgatan 12, givetvis). Almega har verkligen förstått hur man tillför dagens kundnytta på ett urtrevligt sätt. Datorer, uppkopplingar, USB-minnen, alla möjliga sorters kontakter och sladdar, mysig miljö, vänligt bemötande. Och så bjuder man på kaffe. Hur bra kan det bli?? TACK!

2. För ett strålande seminarieprogram om ett mesta som berör humankapital, innovationskraft och tjänsterföretag. TACK!

3. Och så givetvis för att Almega kontinuerligt tar fram bra statistik för tjänstemarknaden och står upp för RUT. Denna utmärkta reform som inte enbart givit en grund för många nya företag och vita arbeten utan också underlättar människors vardag. Detta RUT-avdrag som vänsteroppositionen vill ta bort. Men som Folkpartiet vill behålla och utveckla. TACK!

söndag 4 juli 2010

Almedalen; tvåa i Företagarnas ranking

Härlig start på Almedalsveckan.
I Företagarnas ranking över mest företagarvänliga Allians-riksdagsledamöter kom jag tvåa. Och bästa av allt; av topp-3 var alla 3 folkpartister. Storslam!

Heja Folkpartiet liberalerna!

Duktiga Hans Backman kom etta och Karin Pilsäter på tredje plats (som ju också som tidigare ordförande i Näringsutskottet gjorde oerhört mycket för företagar/näringslivsfrågor - på sätt som aldrig kan mätas i rankingar).

Se Företagarnas hela ranking.

Och här är Företagarnas VD:s Anna-Stina Nordmark Nilssons blogg.

lördag 3 juli 2010

Sajten som jag skulle startat: The Sartorialist

Alla har vi våra laster.
En av mina är Scott Schumans blogg The Sartorialist.

Det är inte ens lönt att börja beskriva varför jag ständigt återkommer till denna fantastiska sida.

Som jag önskar att jag själv hade startat.

Enjoy!

torsdag 1 juli 2010

Dags att lägga på ett kol för jämställdheten i näringslivet

Idag har Karin Pilsäter, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberala Kvinnor, och jag en artikel på Newsmill om att jämställdheten i näringslivet behöver förbättras.

Liberala Kvinnor har en hel dag med intressanta seminarier under Almedalsveckan. Jag håller i en diskussion - Kvinnor, karriär och cash - där Karin, Laura Hartman (forskningschef hos SNS) och Stefan Fölster (chefsekonom på Svenskt Näringsliv) deltar.
Se hela programmet på www.liberalakvinnor.se.Välkommen!

Gå gärna in på min kampanjsajt www.berliner.nu och läs om de jämställdhetsfrågor som jag driver.