söndag 17 april 2011

Riksdagsval i Finland - Heja Svenska folkpartiet

The Economist (19-25 mars/2011) har flera intressanta artiklar som ur olika vinklar skriver om rasistiska och främlingsfientliga partier och trender i Europa. Bland annat en kortfattad artikel med rubriken ”The far right in northern Europé – On the march” som handlar de främlingsfientliga partierna i Frankrike, Nederländerna och Sverige. Men också om Sannfinländarna (True Finns) som förespås sådan framgång i dagens riksdagsval att det kan bli svårt att ignorera dem när regeringen ska formas. Partiets huvudinriktningar beskrivs som anti-immigration/”anti-immigrant pose”, EU-fientlighet och stark kritik mot euro bail-out .

Magasinet NEO nummer 2/2011 skriver också om Sannfinländarna som i opinionsmätningarna inför riksdagsvalet legat runt 17-18 % (partiet fick ca 4 % i valet 2007). I artikeln beskriver Syvia Bjon (Huvudstadsbladet) Sannfinländarna som värdekonservativa kombinerat med gamla socialdemokratiska ideal och nationalromantisk mentalitet. På frågan från NEO om vilket parti man ska rösta på som liberal i Finland, svarar Syvia Bjon att många liberaler röstar på de Gröna och:
”Som finlandssvensk tycker jag att Svenska Folkpartiet är det liberala alternativet. De har också högt i tak med stor spridning på sina kandidater.”

Heja Svenska folkpartiet, säger jag – må valet gå bra för er! Partiledare (tillika Kultur- och idrottsminister) är Stefan Wallin.. En annan duktig liberal finsk politiker är Astrid Thors, Migrations- och EU-minister i Finland.

NEO nr 2 har förövrigt i detta nummer sexbrott som tema. Men även andra intressanta artiklar; om ond kemi, Muslimska brödraskapet, arabvärldens uppror. Och så Per Hagman om citroner, anarkism och revolutioner;
”Jag tror fortfarande att revolutioner handlar om människors mod och strävan efter förändring….Jag tror fortfarande att damerna på Röda korset i Töreboda och andra NGO:er hjälper världen mer än när vår exportversion av ’demokrati’ förvandlas till ett ihjälkramat tomt varumärke…”

…………………………………………………………………….....................................................

Se också:
Vasabladet: Riksdagsvalet där rädslan och oron dominerar
Svenska Dagbladet: Finland blickar inåt
Aftonbladet: Avskaffa svenskan
Västerbottens-Kuriren: Finland till val i svårmod
Göteborgsposten; Så får vi bukt med den extrema nationalismen (av statssekreterare Jasenko Selimovic, FP)

Inga kommentarer: