söndag 14 augusti 2011

Ulrika Westerlund; En berättelse om kärlek

Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL, skrev i samband med Stockholm Pride en läsvärd krönika i Tidningen NU.

I den hänvisar Ulrika bland annat till en artikel om att ta bort kravet på tvångssterilisering mm vid könsbyte som Erik Ullenhag (som då var partisekreterare för Folkpartiet), Barbro Westerholm (denna gigant och kämpe när det gäller sexuella rättigheter) och jag skrev i Aftonbladet förra sommaren; här är en länk till den.

Här är några bloggar om den vedervärdiga kvarleva som lagstiftningen om tvångssterilisering är:
Amanda Brihed som har varit otroligt stark och ständigt tagit denna fight har skrivit många, många artiklar och bloggar. Lättast för att hitta allt läsvärt är att googla.
Karin Långström Vinge: A propos Pride och Happy Pride
Jesper Svensson: Riksdagsinitiativ i steriliseringsfrågan?
Maria Jern: Jag skäms!
Torbjörn S Peterson: KD vill ha kvar kravet på sterilisering vid könsbyte
Johanna Julén: Vem har rätten till din kropp?
Röda Berget: Barbro Westerholm (fp) tänker kicka KD-bak
Och så den senaste av mina egna bloggar i denna fråga:
Amanda Brihed om rätten till den egna kroppen

Och här är en länk till Ulrikas krönika, som också finns här nedan i bloggen.

......................................................................................

En berättelse om kärlek


GÄSTKRÖNIKA.

När jag skriver detta är det dagen efter Stockholm Prides invigning. Igår kväll stod jag tillsammans med cirka 10 000 andra personer i Kungsträdgården och lyssnade tårögt på Thomas Beatie, den amerikanska transaktivisten som kanske mest är känd under namnet ”den gravida mannen”.

Thomas berättade sin historia och det blev nästan alldeles tyst. Det var en berättelse som det var omöjligt att inte bli djupt berörd av. Det var en berättelse om kärlek, om en allmänmänsklig längtan efter barn, om frun Nancy som har svår endometrios och inte kan bli gravid. Om hur Thomas därför valde att behålla sina kvinnliga reproduktiva organ när han gjorde de andra könskorrigerande behandlingarna – opererade bort brösten och tog testosteron – eftersom han, som så många andra människor i världen, alltid vetat att han ville bli förälder.

Om hur amerikansk lagstiftning möjliggjort hans och Nancys föräldraskap, eftersom amerikansk lag inte har samma krav som den svenska lagen på att den som vill ändra sitt juridiska kön också ska vara steril. Thomas kunde alltså göra de andra behandlingarna, ändra sitt juridiska kön till man – och ändå få behålla sin livmoder och sina äggstockar. Barnen kom sedan enkelt till genom insemination med donerad sperma.

Framför mig i Kungsträdgården under Thomas tal stod en transtjej med ett plakat. ”En skam för Sverige” stod det längst upp – över en bild på Kristdemokraternas vice partiordförande Maria Larsson, barn- och äldreminister, och den som just nu allra tydligast står för motståndet mot transpersoners möjlighet att skaffa barn. Under Kd:s riksting nyligen var det hon som föredrog partistyrelsens linje och argumenterade emot de tre kristdemokrater som hade motionerat till rikstinget om att partiet skulle ändra sin hållning när det gällde tvångssteriliseringarna och ställa sig på samma sida i frågan som de övriga regeringspartierna och den rödgröna oppositionen.

Hon hade i sina inlägg kunnat välja att endast hänvisa till partistyrelsens motionssvar, där man ansåg att motionen skulle vara ”besvarad” med några vaga formuleringar om att fortsätta bevaka frågan – men ministern valde istället att hårt sätta ner foten och kräva fortsatta steriliseringar. Rikstinget gick sedan på hennes linje. Att texten längst ner på plakatet i Kungsträdgården igår löd ”Maria ’Mengele’ Larsson (Kd) vill tvångssterilisera mig!” är alltså inte så konstigt.

I och med Kd:s rikstingsbeslut är diskussionen med dem i den här frågan ganska avslutad. Från RFSL:s sida har vi tidigare formellt uppvaktat Göran Hägglund, och också träffat en mängd andra partiföreträdare, riksdagsledamöter och andra, för att försöka övertala dem om att ändra sin linje. Tyvärr har vi alltså inte fått gehör för våra argument om att det är orimligt att Sverige 2011 har en lag som ger staten rätt att tvinga en individ att genomgå kirurgiska ingrepp för att få en social rättighet; att få sin könsidentitet juridiskt erkänd.

Nu ligger bollen hos de övriga regeringspartierna och Folkpartiet borde ta täten. Folkpartiet reagerade snabbast av alla partier för en förändring av lagen när Socialstyrelsens utredning, som föreslog detta, kom förra året. Redan dagen efter att utredningen släppts skrev nuvarande hbt-ministern Erik Ullenhag en artikel där han tydligt tog ställning mot tvångssteriliseringar och deklarerade att lagen skulle rivas upp.

Nu är det dags att göra verklighet av det ställningstagandet. Kör över Kd. Visa att transpersoners mänskliga rättighet att slippa påtvingade steriliseringar väger tyngre än regeringsenighet i varje fråga. Lös den här situationen genom ett utskottsinitiativ. Nu. Låt inte tvångssteriliseringslagen fylla 40 nästa år.

Ulrika Westerlund,
förbundsordförande RFSL

3 kommentarer:

Karin sa...

Tack för att du uppmärksammat!
Hälsningar Karin

Agneta sa...

Karin; ingen orsak, läser ofta din blogg med stor behållning men är tyvärr inte alltid så bra på att komma ihåg att länka.

Anonym sa...

Ja vi så tåget och jag blev rörd till tårar när stolta föräldrar gick förbi.....
Kram
Sabine