torsdag 12 januari 2012

Alla dessa böcker

Konstaterar att mitt privat-bloggande blir allt mer sporadiskt.
Funderar lite på vad det beror på men kommer inte mycket längre till en flyktig fundering.
Att starta 2012 med att pusha för de böcker och skrifter jag läst under helgerna känns dock helt rätt. Så här kommer de, och jag rekommenderar dem alla:

* Annika Thor: Om inte nu så när
Om personligt ansvar. Kärlek. Och skuld. Och om en migrationspolitik i Sverige på 30- och 40-talen, som ger många tankeställare kring dagens. Rakt och vardagligt om attityder och behandling av flyktingar då, som väcker många tankar om attityder och bemötande idag.
* En vitbok i färg; Tio inlägg om svensk forskningspolitik
Framtagen av Mälardalens högskola. Om politik, pengar och prioriteringar. Och förslag på hur kvaliteten kan säkerställas vid Sveriges högskolor.
* Håkan Nesser: Människa utan hund
Märkligt att en så genomdeppig skildring kan vara så spännande och relationsintressant.
* Karin Thunberg: En dag ska jag ta mig någon annanstans
Hur bra kan det bli? Malmö. 70-tal. Vardagstankar. Återblick. Personligt. Favoritkolumnist.
* Marianne Fredriksson: Evas bok
Favorit för så där 30 år sen (det är inte klokt vad tiden går). Jag minns precis hur den grep mig då. Håller hur underbart bra som helst, fortfarande.
* Nicole Krauss: Det stora huset
Sorgsen. Vacker. En riktig berättelse, eller egentligen flera. Får verkligen fantasin att börja löpa i egna banor. Tänker redan att jag vill läsa om den, för att ta till mig fler samband.
* Per Ahlmark: Gör inga dumheter medan jag är död
En ideologisk gigant i kampen mot kommunism, nazism och rasism. Intressant nutidshistoria,. Skriven, så klart, utifrån det egna perspektivet (det är väl alltid memoarer, förresten). Snäll är den inte. Men välskriven, läsvärd och mycket personlig. Älskar den självupptagna självdistansen i titeln. Och i att starta sina memoarer med ett avsnitt om sina sömnproblem.
* Stefan Einhorn: Änglarnas svar
Intressant berättarteknik där många personer får berätta sin egen berättelse om samma händelser. Kampen mellan gott och ont - i varje människa.
* Tomas Bannerhed: Korparna
Augustvinnare för årets bästa skönlitterära bok. Det känns som Småland på 1800-talet men är 1970-tal. Som alltid fascineras jag över när en vuxen förmedlar ett trovärdigt barnperspektiv. Och över hur barn förmår hitta glädjeämnen i den mest tröstlösa omgivning.
* Tomas Tranströmers ungdomsdikter, kommenterade av Jonas Ellerström
De dikter som Tranströmer hade fått publicerade redan innan debuten 17 dikter. Jag har förstått från recensioner av personer som är långt mer bevandrade i poesi än jag, att dessa ungdomsdikter långt ifrån håller samma klass som Tranströmers senare dikter. Men jag gillar dem ändå. Och tycker att det är intressant med Ellerströms kommentarer.

Av julklappsböckerna återstår Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigberg. Den ser jag fram emot att sjunka in i till helgen.

Inga kommentarer: