fredag 31 maj 2013

”De skall i mitt hus, inom mina murar, få ett namn, ett äreminne [”Yad Vashem”] ... ett evigt, oförgängligt namn skall jag ge dem.” (Jesaja 56:5)


Yad Vashem, Israels myndighet till minne av Förintelsens offer och hjältar.
Uppgiften är att dokumentera det judiska folkets historia under Förintelsen, bevara minnet av var och en av de sex miljoner offren samt att föra vidare arvet av Förintelsen till kommande generationer. Yad Vashem ger också erkännade till de "Rättfärdiga bland nationerna".

Förintelsemuseum, synagoga, internationellt forsknings- och utbildningscentrum, monument, skulpturer till åminnelse av judisk motståndsrörelse, bibliotek med en av världens mest betydelsefulla samlingar av litteratur om Förintelsen, konstmuseum... Träd och trädgård för att hedra de tusentals icke-judar som riskerade sina liv för att hjälpa judar under Förintelsen. Janusz Korczak hedras bland annat genom en staty och ett torg. Ett arkiv som innehåller ungefär 62 miljoner dokument, mer än 300.000 fotografier och tusentals videofilmer med vittnesmål från överlevande.

Själva Förintelsemuseet är värt en resa bara det - och även denna byggnaden är i sig är en upplevelse - en triangel som skär rakt igenom landskapet. Arkitekt är Moshe Safdie.

The Hall of Names - där minnet av Förintelsens judiska offer bevaras i deras egenskap av individer, var och en med en unik identitet. Vittnesblad, som fyllts i av familj, vänner och bekanta, minner om miljoner mördades namn och livshistorier. En databas som idag har mer än 3.2 miljoner namn.

Valley of the Communities - en gigantisk labyrint (ca 1 hektar), uthuggen ur berggrunden, där namnen på de över 5.000 judiska församlingar som förintades är ingraverade i labyrintens väggar.

Hall of Remembrance, Warsaw Ghetto Square, Museum of Holocaust Art....

Och när jag kände att jag absolut inte klarade att ta till mig ett uns till;
Children's Memorial - inne i en grotta, en imaginär stjärnhimmel, så underbart vacker.

En strof från museet dröjer sig kvar;
A country is not just what it does - it is also what it tolerates

Aber ein Land ist nicht nur das, was es tut – es ist auch das, was es verträgt, was es duldet.
(Kurt Tucholsky)

Några fler länkar:
* Karta över Yad Vashem
* Yad Vashem om Förintelsen
* Forum för levande historia om Förintelsen
* President Obamas tal vid Yad Vashem
* Här finns Integrationsministers Erik Ullenhags tal som han höll på ett symposium till Raoul Wallenbergs minne förra sommaren.
* Foton från Yad Vashem
* En av mina tidigare bloggar: Barnets rätt till respekt - Janusz Korczak
* Ytterligare en tidigare blogg: Korczaks tankar - grunden till den första barnkonventionen
* En artikel som både är publicerad i Frisinnad Tidskrift och på motargument.se: Janusz Korczak och barnets rätt till respekt

Inga kommentarer: