onsdag 29 maj 2013

Huset som Dizengoff byggde

Att bygga ett hus.
Att forma en stad.
Att utropa en stat.

Våren 1909 samlades 66 familjer på sanddynorna norr om Jaffa för att dela upp marken som de gemensamt hade köpt där. Fördelningen av marken skedde medelst lottning, där snäckor användes som lotter. Tomtgränserna ritades upp i sanden. Husen de byggde blev starten till Tel Aviv - då en förort till Jaffa. Visionen var en modern trädgårdsstad.

Enligt guiden som jag lyssnade på igår bestämde sig familjerna omgående för att två saker var viktiga att ordna tillsammans; tillgång till färskt vatten och ett café. Viktiga prioriteringar! Brunnen grävdes på samma ställe som snäcklotteriet hade skett. Och kaffestället (The first kiosk, som den kallas) på Rothschild Blvd finns fortfarande kvar (och har gott kaffe). Och ja, en av tomterna lottades tydligen inte ut, utan reserverades för den skola som hade startats några år tidigare. Vatten, kaffe och utbildning - alla goda ting är tre.

En av dem som var med på stranden var Meir Dizengoff. Läs gärna mer om honom, för han verkar ha varit en synnerligen initiativrik och framsynt herre - mycket aktiv i utvecklingen av staden. Till att börja med som affärsman och ordförande i kvartersföreningen (min benämning), så småningom som Tel Avivs första borgmästare. Entreprenörskap, samhällsbyggnad, teknisk utveckling, idrott och kultur verkar ha varit angelägna områden för Meir Dizengoff. Huset som han och hans fru Zina byggde gjordes så småningom om till Tel Aviv Museum of Art och skänktes till staden.

När David Ben-Gurion (ledare för Haganah, Israels första premiärminister mm mm) den 14 maj 1948 utropade Israel till självständig stat skedde det i just detta hus. Som nu därför kallas Independence Hall. Enligt guiden som jag nämnde tidigare, så bjöd man mycket konfidentiellt in 300 gäster till när självständighetsförklaringen skulle läsas upp. Varpå nyheten var förstasidesstoff dagen efter att inbjudningarna hade gått ut - och massor av människor kom för att delta. Golda Meir var förresten av av dem som skrev under självständighetsförklaringen.

Innerstaden Tel Aviv har idag ca 400.000 invånare och i hela Tel Aviv-regionen, inkl förorter mm, bor ca 3.3 miljoner människor. 13 stränder på en ungefär 1.5 mil lång strandremsa. Massor av företag, restauranger, butiker, museer mm.

Ordspåk:
In Jerusalem - you pray
In Haifa - you pay
In Tel Aviv - you play

Men det där sista vet jag inte riktigt om det stämmer - idag är Tel Aviv Israels ekonomiska och finansiella centrum, en hel del av Israels välstånd kommer även härifrån, så bara lek är det väl inte hela tiden.

Några länkar:
Visit Tel Aviv-Yafo
Israel
Israeli Declaration of Independence
Dinzengoff square
Dizengoff center - Tel Avivs första shoppingcenter
Ett resereportage från förra året i Vagabond: Tel Aviv - mellanösterns lyckliga bubbla

Se också mina tidigare bloggar:
Funktion och vacker form - White City
On a rooftop in Tel Aviv - om apelsinjuicen och annat i Jaffa
Om Israel. Och vatten. Och high-tech. Och en hel del till.
Trädens födelsedag

Inga kommentarer: