lördag 1 juni 2013

För vackra för att slänga: Stockholm New


(jag lyckas inte hitta fotografens namn - och ber därför om ursäkt för att jag inte anger hen)

Varje gång jag har röjt bland magasin och tidskrifter där hemma så är det några som jag inte ens funderat på att slänga: de tolv numren av Stockholm New.

Nationalromantik och extremstiliserade människoporträtt är vanligtvis inte min melodi, men Stockholm New lyckades på en enastående och nyskapande sätt förena hög fotografisk kvalitet med bra journalistik och mycket vacker form. Det gjorde man under 10 år (1992 - 2002) och marknadsförde samtidigt Sverige på ett ypperligt sätt.
De som gav ut Stockholm New var Claes Britton och Christina Sollenberg Britton.

Nästa vecka öppnar utställningen Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleriThielska Galleriet. Samtidigt ges en bok ut där material från Stockholm New-magasinen samlats tillsammans med nya fotografier av svenska och internationella modefotografer och andra kreatörer. Så här skriver Thielska Galleriet om utställningen:
"Utställningen Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri, visar ett urval av svensk och internationell mode-, stilleben- och landskapsfotografi från Stockholm New från 1992-2013, varav många printar i monumentala format, i dialog med Thielska Galleriets unika samling av nordiskt måleri från förra sekelskiftet, i en helt ny hängning i olika delar av museet."

Ser verkligen fram emot att besöka Thielska (alltid givande, kul att man nu testar lite nya utställningsgrepp) och denna utställning. Här är en länk med mer information om utställningen. Och här är Stockholm News egen hemsida där det finns information om magasinet, boken mm.

Har för mig att magasinet också fick ett hedersomnämnade av Utmärkt Svensk Form - som delades ut av Svensk Form mellan åren 1983 och 2002. En utmärkelse som förresten en av mina favorit formgivare, HC Ericson, tog initiativ till.

Några fler länkar:
Sonja Nettelbladt för Radar Magazine om Stockholm New
Maria Kowalska Elleberg för Bon om Stockholm New
Svensk Forms hemsida

Inga kommentarer: