lördag 9 november 2013

75 år sedan Novemberpogromen - Kristallnatten

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 satte den nazistiska regeringen igång en landsomfattande pogrom. Den 26 oktober hade Tyskland utvisat 17.000 judar med polskt ursprung. Bland dem fanns föräldrarna och systern till en ung polsk jude, bosatt i Frankrike, Herschel Grynszpan. De utvisade judarna befann sig vid den polsk-tyska gränsen. Polen vägrade släppa in dem och Tyskland vägrade ta dem tillbaka. Deras mycket svåra situation blev den 17-årige Grynszpans motiv för att den 7 november 1938 skjuta tredjesekreteraren på Tysklands ambassad i Paris, Ernst vom Rath.

Vom Raths död var förevändningen till pogromen, då 1.400 synagogor och bönehus sattes i brand. Polisen fick instruktioner om att inte ingripa, brandmän förhindrades släcka elden så länge den inte utgjorde ett hot mot icke-judisk egendom. 30.000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationsläger. 400 judar mördades natten mellan den 9 och 10 november, tusentals utsattes för misshandel. Pogromen, som pågick flera dagar, krävde minst 1.500 dödsoffer. 7.500 affärer och ett stort antal bostäder plundrades. Regimen gav judarna skulden för händelsen och tvingade dem att betala en kollektiv straffskatt på en miljard riksmark.

Pogromen har ofta kallats ”Kristallnatten” eller ”Rikskristallnatten” efter allt krossat glas som täckte gatorna. Uttryckets exakta ursprung är oklart, men det var inte offren som myntade det.

Texten ovan är tagen ur SKMA:s inbjudan till Högtidsstunden för Novemberpogromens offer imorgon). Då kommer Jonathan Leman tilldelas ELSA-priset för sina mångåriga och omfattande insatser mot antisemitism och andra former av främlingsfientlighet och rasism.

Läs gärna:
Expressen: Ohlsson rasar mot nazi-demonstration
Expressen: Oroligheter under nazi-demonstration
Sydsvenskan: Fackeltåg i Malmö
DN: Attentatet gav nazisterna en martyr
DN: Igår ringde Führern igen (av Elisabeth Åsbrink)
Upprop i GP: 75 år sedan Kristallnatten och Europa blundar igen
Aftonbladet: Minnen av Kristallnatten kommer tillbaka (intervju med Franz Cohn)
Aftonbladet/Ledarkrönika av Anders Lindberg: Judehatet tillhör inte det förflutna
SvD Ledarbloggen: Nazisterna försöker ta över Kristallnatten
SvD: Ansvaret känns tyngre och tyngre
SvD: Trauman ärvs genom generationerna
SvD Svep: 75 år sedan Kristallnatten (samling av olika artiklar)

Ett av mina tidigare blogginlägg:
Kristallnatten - Förtryck, förödelse och fasa

Inga kommentarer: