onsdag 23 februari 2011

Bra regeringsbeslut om Västsahara, men dåligt av EU:s fiskeråd

Är mycket glad över att regeringen bestämde sig för att rösta nej till att ge EU-kommissionen förhandlingsmandat att förnya fiskeavtalet mellan EU och Marocko. Även om det dessvärre inte lyckades att stoppa förlängningen av avtalet. EU:s fiskeråd - alltså de 27 EU-ländernas fiskeministrar- gav i måndags EU-kommissionen klartecken att påbörja förhandlingar om ett nytt fiskeriavtal med Marockos regering. Samtalen ska ta ungefär ett år och resultera i ett fyra år långt fiskeriavtal som börjar nästa vår, om det godkänns.

Sverige, Storbritannien och Danmark röstade emot nya förhandlingar, medan Finland och Tyskland lade ner sina röster. Minst en tredjedel av ländernas röster krävdes för att stoppa samtalen.

I vintras ställde sig liberalerna på ELDR-kongressen bakom Folkpartiets resolution om att arbeta för att fiskeavtalet mellan EU och Marocko inte ska förlängas om inte det ockuperade Västsaharas fiskevatten exkluderas ur avtalet. Här är min blogg om det beslutet.

EU-minister Birgitta Ohlsson (se bl a krönika i tidskriften Västsahara), EU-parlamentariker Olle Schmidt och EU-kommissionär Cecilia Malmström är tre folkpartister som i många år arbetat på många olika sätt för Västsaharas folk.

En annan person som verkligen förtjänar en stor eloge för ett oförtröttligt arbete med Västsahara-frågorna är Sören Lindh som är koordinator för VästsaharaAktionen.

Några bloggar och artiklar om Västsahara:
Svenska dagbladet om att Sverige tyvärr inte lyckades få med sig tillräckligt många länder för att stoppa förlängningen av fiskeavtalet.
Mark Klamberg
Och en Klambergare till här
Olle Schmidt
Olle Schmidt mfl i DN
Adam Cwejman
Bodil Ceballos

Här är en av mina riksdagsmotioner om EU:s avtal med Marocko som rör Västsahara.
Och här är en annan motion som handlar om Västsaharas självbestämmande.
Folkpartiet liberalerna har med Västsaharas självbestämmande och självständighet i sitt EU-program.
Se också min riksdagsfråga till jordbruksminister Eskil Erlandsson om fiskeavtalet.

I en artikel för några år sen menade jag att om EU skulle ge Marocko så kallad advanced status när det gäller fördjupat samarbete så måste det klart framgå att Västsahara inte ska omfattas av detta. EU ska inte legitimera och finansiera Marockos ockupation av Västsahara! Jag ser tyvärr inga tecken på att de avtal som sluts mellan EU och Marocko gör Marocko mer benäget att följa internationell rätt.

Här finns information om mitt besök för några år sen när jag besökte de Västsahariska flyktinglägren i Tindouf. Och här finns en intervju om samma resa i Frisinnad Tidskrift.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt intressant läsning, men vad kan en vanlig människa göra för att hjälpa? När jag nämner Västsahara för andra människor se de ut som stora frågetecken, de flesta vet inte ens vad det är, inte ens jag förrän du nämnde det. Frågan måste ju aktualiseras och belysas, men hur?
Mina varmaste hälsningar
Sabine

Agneta sa...

Sabine; Stödja de politiker som arbetar med detta. Checka Västsahara-sidan. Inom kort kommer det en kampanj (både svensk och internationell, tror jag) som riktar sig till privatpersoner som vill stötta. Jag ska se till att informera om den - så går det att hänga på.
Det finns så många tragedier i denna fråga. Till exempel så kan barnen i lägren bara i skolan där till de är ca 12 år. Sen hänger fortsatt skolgång ihop med om de får stipendier från något vänligt sinnat land (sker mest i Spanien och på Cuba). Jag försökte få till något liknande i Sverige för några år sen, men det blir för svårt att ordna praktiskt eftersom de västsahariska barnen behöver gå i spansktalande skolor. Ett annat stort problem är att de västsahariska ungdomar som studerar i Marocko ofta blir oerhört illa behandlade. Inte mycket till mänskliga rättigheter där.

Anonym sa...

Visst är det synd om västsaharierna som inte kan få gå i skolan pga att de är instängda i flyktingläger i Algeriet, kanske vore på sin plats att man krävde av polisario att de öppnade upp lägren så att de som vill får återvända till Marocko (det är många som vill det). Polisario är en totalitär regim som stöds av den totalitära regimen i Algeriet. Ett fritt västshara förutsätter demokratiskt styre det ingår inte i polisarios och Algeriets planer, det är bara att titta hur algeriet styrs, varför skulle de vara intresserade av ett demokratiskt västsahara, de var emot revolutinerna i Tunisien och Egypten.