söndag 5 juni 2011

Alltid i tiden; Torgny Segerstedt

Publicisten och motståndsmannen Torgny Segerstedt var en av få förutseende och klarsynta betraktare av världsläget i Europa i början och mitten av det förra århundradet. Han var också en orubblig, och för många obekväm, sanningssägare i en tid när sådana var sällsynta. Under 1920-talet var han en hård kritiker av den sovjetiska kommunistiska ledningen, som han menade var ett hot mot fred och frihet i Europa. Likaså gick han hårt åt socialdemokratin i Sverige eftersom han ansåg att ett socialistiskt styre undertryckte den fria personlighetsutvecklingen. Han kämpade mot trångsynthet och i en tidig programförklaring skrev han; ”Liberalismen har alltid varit en svuren motståndare till en självgod och trångbröstad nationalism [---] enligt vilken det sant mänskliga endast är att finna hos det egna folket och den egna rasen.”

Mest känd är dock Segerstedt som en av nazismens starkaste kritiker i Sverige. De vassa, välformulerade och rakryggade artiklarna i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, där Segerstedt var redaktör, gav genklang i hela Europa och stärkte inte minst hos motståndsmän i Norge och Danmark. En av de mest kända texterna publicerades bara några dagar efter nazisternas maktövertagande 1933 och avslutades med de beryktade orden: ”Herr Hitler är en förolämpning.” Segerstedt uttryckte tvivel om det lämpliga i att Sverige deltog i OS i Berlin 1936 och pekade ut den brittiske premiärministern Neville Chamberlains naivitet gentemot Hitler vid "fredsuppgörelsen" 1938. Segerstedt hörde till de skarpaste kritikerna av de inskränkningar i tryckfriheten som genomdrevs i Sverige under kriget.

Hans texter upplevdes av många som oerhört provocerande och Segerstedt utsattes för allehanda hot och trakasserier. Torgny Segerstedt böjde sig dock inte för de påtryckningar som han var utsatt för – han var aldrig beredd att tumma på sin övertygelse. Åratal av oförtruten kamp mot förtryck, kollektivisering och nazismen fördes med visionär framsynthet, mod, konsekvens och en enastående formuleringskonst.

Nästa höst kommer en film om Segerstedt. Dom över död man, heter den och det är Jan Troell som regisserar. Läs gärna dagens artikel i DN Kultur om detta. Det är Kurt Mälarstedt som skrivit artikeln, tyvärr kan jag dock inte hitta den på nätet.

För den som är intresserad av Torgny Segerstedts liv och gärning finns information på Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne och ett flertal bra böcker. Bland annat Personligheten och hjordinstinkten av Anders Johnson och Kenne Fants biografi Torgny Segerstedt: en levnadsskildring.

Och här är ett gäng länkar om den kommande filmen:
Svt
dn.se
SvD
MSN Nöjesnyheter
GP

I min blogg Frihetens fåglar (från 7 februari) finns det länkar till Segerstedt-citat och andra bloggar om honom.

4 kommentarer:

Kurt Mälarstedt sa...

Nu finns min artikel även på DN:s hemsida: http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/nu-bjuder-han-upp-till-vals-igen

Vördsamt,
Kurt Mälarstedt

Lars-Erick Forsgren sa...

Utmärkt att du uppmärksammar Torgny S. Jag puffar för detta på FB, och hoppas att fler läser både det du skrivit, om filmen och om Torgny S själv.

Agneta sa...

Kurt; Tack för informationen. Och lycka till. Vi är m ånga som ser fram emot filmen!

Agneta sa...

Lars-Erick; som alltid är du generös, tack. Och ha en riktigt skön sommar.