fredag 17 juni 2011

Hylleblomssaft

Ynsta sonen och jag har varit ute i regnet och plockat fläderblommor.
Eller hylleblom, som man säger i Skåne där jag växte upp.
Saft ska det bli.

Fläder har genom tiderna tillskrivits goda egenskaper och använts som botemedel mot de flesta åkommor. En universalmedicin. Men har också använts som krydda, för att färga garn, polera verktyg och fördriva sorkar. Bland mycket annat. Bladen användes, rötterna, barken, blommorna, kvistarna, bären, trädmärgen - ja, allt.

Under antiken var flädern heligförklarad och användes av både grekiska och romerska läkare. Här i Norden sa man att i ett hus med fläder utanför, där blir det inga gräl. Och att där flädern inte kan växa, där kan heller ingen bo. Och att hylleblomsdoften skrämde bort häxor och troll. Dock skulle man inte ha flädern alltför nära; i trädets skugga kunde man få både huvudvärk och nässelfeber och även somna in för gott om man hade otur. Trodde man. Det gällde att behandla flädern med respekt, gärna hälsa vackert när man gick förbi. Ännu i slutet av 1800-talet "offrade" äldre personer i Skåne till fläderbuskar på julafton för att den inte skulle ge dem sjukdom. Enligt germanerna bodde hemmets skyddsgudinna Holda i fläderträdet. Den som ville ta blommor, bär eller kvistar var tvungen att be Holda om lov, - och lämna något annat från skogen i utbyte. I Skåne och Danmark var det hyllefrun som bodde i trädet och som man skulle hålla sig väl med.

Häromdagen läste jag i en artikel att man sedan århundraden också gjort flöjter av kvistarna. Sådana pipor hördes bäst av djuren ute på markerna när herdarna kallade på dem.

Jag läser också, på sajten shenet.se, att fläderkulten en gång i tiden var så utbredd i Norden att kyrkan fick utfärda förbud mot den och gjorde vad den kunde för att demonisera trädet. Kristna myter uppstod. Till exempel: I ångern över att ha förrått Jesus, så hängde sig Judas i ett fläderträd. Svampen Judasöra, som ibland växer på fläderns stam, sades vara ett avtryck av Judas öra som bildats när kroppen svängde mot stammen. Eller: Enligt Apostlagärningarna köpte Judas en åker för silverpenningarna och om hans död berättas att han föll framstupa, så att buken brast och alla hans inälvor rann ut". Olika versioner av dessa bibliska versioner av Judas död blev att Judas snubblade på en fläderrot på åkern och dog - alternativt att fläderns grenar brast när Judas hängde sig. Som en randanteckning bör tilläggas att flädern överhuvudtaget inte växer i Israel.

Oavsett alla sägner och mirakelkurer så är det gott med hylleblomssaft.
Här kommer mitt recept:
2 kg socker
2 liter vatten
Kokas och slås över:
30 - 40 blomklasar
3 skivade citroner
50 gr citronsyra (eller vinsyra)
Efter 2 - 2.5 dygn tar man bort citronerna.
Och efter ytterligare 3-4 dygn silar man bort blommorna - och saften är klar.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.