onsdag 25 juli 2012

RainbowMaker - Stockholm Pride
Nästa vecka startar Stockholm Pride 2012.
Eftersom jag är utomlands då och inte kan delta, önskar jag alla en färgglad Pride med denna fantastiska lilla soldrivna pryl; RainbowMaker, från Kikkerland Design. Som jag varit förtjust i och fascinerad av sedan jag såg den för första gången för några år sedan - och som jag fick i present förra veckan.
Tack Joachim!

Det är David Dear som har skapat RainbowMaker.
Som i sin tur skapar små glittrande glada regnbågar, så snart den minsta solglimt kikar fram.
Fantastiskt vad kombinationen av kreativitet, konst, teknik och miljötänk kan åstadkomma.

Och så en annan av mina regnbågsfavoriter: Rainbow of Love med Bob Sinclar.

Med särskild hälsning till Amanda Brihed, Barbro Westerholm, Birgitta Ohlsson, Bengt Held, Göran Stanton, Ulrika Westerlund, Maria Jern, Mona Sahlin och ni andra som oförtrutet genom åren gör ovärderliga insatser för dessa MR-frågor.

Pridefirandet startade i juni 1969 i samband med polisens omfattande och upprepade trakasserier av HBT-samhället när gaygästerna för första gången slog tillbaka och startade kravaller efter en polisrazzia mot gaybaren Stonewall Inn på Christopher Street i New York.
Regnbågsflaggan skapades av Gilbert Baker 1978 och är den mest kända internationella symbolen för homosexuell solidaritet.
Och här finns mer information om Stockholm Pride som firats sedan 1998.

Även om det finns mycket kvar att göra för allas möjlighet till de mänskliga rättigheterna så har vi kommit en bra bit sedan gay-aktivisterna demonstrerade på Socialstyrelsens trappa och Barbro Westerholm så småningom 1979 drev igenom att homosexualitet inte längre skulle räknas som en psykisk sjukdom av socialstyrelsen.

Och här är några av mina tidigare bloggar om Pride, hbt och mänskliga rättigheter:
The Kids Are All Right
Unga HBT-personers hälsa
Riv lagen om tvångssterilistering och särbehandling av transsexuella
Harvey Milk - om mod och handling
Med svenska gaypolisen i Europrideparaden
Goint to the Chapel
EuroPride 2010 i Warszawa
Raibow of Love
10 december - dagen då FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs
Ulrika Westerlund: En berättelse om kärlek
Amanda Brihed om rätten till den egna kroppen
Black White + Grey
De mänskliga rättigheterna är inte någon annans bord
Kärlekens seger - riksdagsbeslutet om könsneutrala äktenskap

3 kommentarer:

sinikka andersson sa...

Agneta, jag vill lägga till DITT namn till de som verkar för allas rätt att älska den man vill. Det är EN av alla de anledningar jag har att gilla dig skarpt.

Agneta sa...

Sinikka; tack, det behövs så många krafter hela tiden på olika håll och kanter när det gäller MR-frågor. Och har kommer en anledning till att jag gillar dig; din kommentar då för många år sen när jag sa att det viktigaste när man får ett barn, är att det är friskt. Och du sa, att det viktigaste när man får ett barn, är att man får ett barn.

Bengt Held sa...

Hej Agneta!

Tack för de vänliga orden. Jag håller med Sinikka om att du också bör inkluderas. Bland fp-politiker är du en av dem som varit mest engagerade för HBT-rättigheter.

Bengt