onsdag 12 januari 2011

Kultur + näringsliv = sant

Har startat dagen med en energiinjektion; en frukost på den mobila konsthallen Temporart. Ett samarbete mellan Västmanlands Läns Museum och Citygalleriorna i Västerås. I Citygalleriornas lediga butikslokaler i centrum uppstår Temporart, med temporära utställningar. Kulturstiftelsen ARTY är spindeln i nätet. ARTY:s vision är att skapa en bättre balans mellan humana och ekonomiska värden i samhället och arbetar med att skapa goda samarbeten mellan näringsliv, kultur och samhälle.

Idag startade # 1 i serien Återvändare; Helena Piippo Larssons videoverk "Modern Love 2" och hennes teckningar ur det pågående projektet "Kustlinjen Almö-Lindö". Utställningen är den första i en serie där konstnärer från Västmanland återvänder och presenterar en utställning som förhåller sig till den plats och det sammanhang som konsthallen Temporart utgör. Helena Piippo Larsson är uppvuxen i Västerås men bor nu i Stockholm. Hon är utsedd till Årets sverigefinska konstnär 2010.

Ett av mina favoritprojekt som ARTY tidigare har arbetat med är Svartåbänkarna för några år sen - en nationell designtävling. Över 150 företag i Västmanland och designers, arkitekter, konstnärer och landskapsarkitekter från hela Sverige tävlade om att bli ett av tio utvalda team där varje team har skapat varsin unik parkbänk. Designen, som ska stärka företagets budskap, idé och profil, ska också utmana den vanliga uppfattningen om hur en parkbänk "ska" se ut men även även visa hur det offentliga rummet i en stad kan förändras. Bänkarna visades i en utställning längs med Svartån i Västerås under sommaren 2009, Men bänkarna finns glädjande nog kvar och livar fortfarande upp varje gång jag ser någon av dem.

Inga kommentarer: