söndag 30 januari 2011

Naturvetenskap och teknik - för alla

Min yngsta son som nu går i 5:e klass har i olika omgångar haft skolprojekt inom NTA; Naturvetenskap och teknik för alla. För några år sen handlade hans och klassens projekt om elektricitet. Och sen har jag för mig att området som de experimenterade kring var konstruktion.

Och just nu gläds vi åt roliga hemövningar som handlar om "Flyta eller sjunka". Sjunker en apelsin? Och i så fall varför? Hur är det med en smörkniv i trä? Och en i plast? Är det skillnad på flytförmågan i salt och sötvatten? Varför då? Det handlar om erfarenhetsbaserat kunnande - utifrån elevernas egna frågor, funderingar och experiment.

NTA drivs i ett samarbete mellan Kungliga Vetenskapsakademien (KVA) och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och kommuner och fristående skolor runt om i Sverige.

Dessa fantastiska projekt med massor av tankenötter, experiment och upptäckarglädje handlar om stimulera nyfikenhet och öka intresset för biologi, fysik, kemi, teknik och matematik hos elever och lärare. Att vi som föräldrar får vara med på ett hörn, det tackar jag särskilt för.

Inga kommentarer: