lördag 30 juni 2012

Filmfunderingar

Har fyra filmer i knät.
Alla verkar riktigt bra.
Och väldigt olika.
Funderar på vilken jag ska börja att se.

Flickan med Blanca Engström, Fredrik Edfeldts debutfilm
Trädet (L'arbre) med Charlotte Gainsbourg
Beautiful boy med Maria Bello och Michael Sheen
Brev från min barndom ( L'âge de raison) med Sophie Marceau och av Yann  Samuell

2 kommentarer:

Leif Mohlin sa...

ja de är olika. Eftersom jag på alla sätt inte tycker att Flickan gjort sig förtjänt av de kritikrosor som den fick utan snarare att den stora publiken hade rätt då de avstod att gå på den filmen så kanske du ändå borde se den. Om man vill fundera lite över det här med berättelser och moral. jag såg den för jag var så illa nödd och tvungen, fick absolut ingen gå och se känsla när det kom till kritan. Det är verkligen inget att hänga i julgran som jag ser det. Däremot kan jag se att Pitchen kan ha varit fantastisk: En pippi L. som lämnas vind för våg av sina proggiga föräldrar.
Det finns moment, det finns ett oerhört vackert foto som gör att man inte blir helt uttråkad. Men hur är filmens moral? Jag känner att den är närmast Voyeuristisk. Men den kommer undan tack vara att dne är så ambitiöst konstnärlig. Huuh för rysningar när jag tänker på det. Jag undrar varför det skall vara så förtvivlat svårt att vara filmkritiker på allvar. Det här är en i raden av filmer som tycks höjas för de är så ambitiösa och går sin väg. Men behöver de inte vara bra också.
T ex ha en historia som gör att man vill se nästa scen. Som tar tag i oss och gestaltar så vi känner innan vi får tillfälle att tänka efter. Det är ju det som är filmens styrka.

Dvs.. jag hoppas du tog ngn av de andra filmerna. Då berikade du sannolikt ditt liv.

Var för övrigt i Västerås och spelade in en scen ur Sveriges nästa riktigt stora film. Jättekul..förutom att min bil gick sönder nere i centrum. Så jag måste tillbaks och hämta vilket känns halvkul när man jobbar i Malmö... vilka filmer blev det?

Agneta sa...

Leif, har försökt svara några gånger med det är något vajsing med min svarsfunktion - vi får väl se om svar dyker upp så småningom i några olika versioner.

Kul att du har din bas i Malmö - min födelse- och uppväxtstad.

Det blev Trädet (bra men inte stående ovationer) och Brev från min barndom (kul idé, önskar att jag skrivit brev till mig själv när jag var barn, men inte mycket mer än en ok feelgoodfilm, tycker jag). Tar övriga filmer så småningom under sommaren - om regnvädret håller i sig lär det ju bli gott om tillfällen. Ska bli intressant att se Flickan utifrån dina reflektioner.

Och så blir jag ju våldsamt nyfiken på vilken film som fört dig till Västerås. Spontant går tanken till Mig äger ingen, men jag vet ju att filmatiseringen (åtminstone merparten) av den ska ske någon annanstans i Sverige.

Synd ang bilen. Även om jag ser mer positivt än du på denna anledning att återvända till Västerås. Har du inte redan varit och hämtat bilen och tid och lust för en fika när du är på plats, - hör av dig på agneta@berliner.nu så mailar jag dig mitt mobilnummer.

Allt gott.