måndag 7 december 2009

FN i Västerås

Idag har jag ännu en gång fått bekräftat vilken kunskap och kraft svenska ungdomar besitter. Har tillbringat en stor del av dagen på ABB Industrigymnasium i Västerås. Första års eleverna genomförde en FN-klimatkonferens (bra timing apropå Köpenhamn) med stort engagemang och inlevelse - med alla inlägg på engelska. Detta var ett projekt över ämnesgränserna; naturkunskap, engelska, svenska, kommunikation, samhällskunskap och datakunskap. Syftet var att ge ökad förståelse för orsak och verkan av växthuseffekterna och vilka åtgärder som vidtas av olika länder för att förhindra dess följder.

Eleverna var indelade i grupper som representerade USA, Kina, Indien, Bangladeshi, Storbitannien och Polen. Debatten var intensiv - och det var inte alltid retoriken självklart främjade en gemensam överenskommelse. Även om frasen "We are all in the same boat" användes. Imponerande verklighetstroget.

En samling med tvåorna hade en annan inriktning: Vad tycker jag om en rad frågor som FRA, vinst hos friskolor och antalet riksdagsledamöter? Och vad tyckte eleverna t ex om skattemedel till Saab, flerkärnkraftverk i Sverige och gratis nedladdning från nätet? Bra diskussioner. Vi kunde ha fortsatt mycket, mycket längre. Jag bjöd in till riksdagen i vår för fortsatt diskussion. Guld värt för mig att få denna input.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hade varit kul om vi 3:or hade fått träffa dig också.

/3:a på ABB Industrigymnasium

Agneta sa...

Åh. Tack. Jag hade gärna träffat er också. Du kan väl prata med någon av era lärare så att han/hon kontaktar mig - jag kommer gärna tillbaka och träffar er.
En annan sak: I januari kommer jag att kontinuerligt börja träffa en grupp unga (ca 16-20 år) för att stämma av vad som är viktigt (och mindre viktigt) i politiken, checka av konkreta frågor som jag driver mm. Dels som ett sätt för unga att direkt påverka mig och dels som ett sätt för mig att få fräsch input i politiken. Kontakta mig på agneta.berliner@riksdagen.se om du (och kanske även dina kompisar) är intresserad av att vara med. Skriv "Unga tankar om Sverige" i ärenderutan, så missar jag inte mailet.