fredag 11 december 2009

www.vitjul.se/

Nästan 400.000 barn i Sverige växer upp med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Var 10:e barn känner oro inför julen på grund av sina föräldrars drickande.

Och var 5:e niondeklassare bjuds på alkohol av sina föräldrar. Det visar årets CAN-rapport (Centralförbundet för alkohol- och narkotika upplysning). Rapporten har också glädjeämnen; att 30 % av eleverna i nian avstår från att dricka alkoholm och att den genomsnittliga alkoholkonsumtionen har minskat jämfört med början av 2000-talet.
Dessvärre ökar dock berusningsdrickandet - andelen som intensivkonsumerar, dricker motsvarande minst en flaska vin vid ett eller samma tillfälle, har ökat och ungefär hälften av ungdomarna säger att de intensivkonsumerar någon gång i månaden eller oftare. En femtedel av gymnasieungdomarna rapporterar att de vid flera tillfällen blivit serverade alkohol på krogen före sin 18-årsdag.

Det finns mycket som vuxenvärlden kan göra för att skjuta upp ungas alkoholdebut. Och för att visa att drickande bland unga inte är OK. Ett sätt är att ta ställning för alla barns rätt till en vit jul. Det kan du göra på www.vitjul.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fler vuxna borde föregå med gott exempel. Och de ungdomar som struntar i att supa är starka.

Agneta sa...

Jag håller helt med.