fredag 12 februari 2010

Renodlade personval

Jag glädjer mig åt att debatten om renodlade personval har tagit fart.
I artiklar, på bloggar och på Facebook. Vore skönt om vi helt fick bort %-spärrar, satte namnen i bokstavsordning och att varje väljare var tvungen att kryssa för att valsedeln skulle vara giltig. Men det lär nog dröja ett tag.

"Direkt väljardemokrati stävjar politikerförakt" skriver t ex Karl Beijbom och Mikael Wendt i dagens GP.

Liberaler som bloggat om personval på sistone; Jan Rejdnell, Tommy Rydfeldt, Mark Klamberg, Harald Nordlund, Mathias Sundin.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Minskar makten för partierna. Kanske därför de är så inkonsekventa när de både promotar personval men inte är beredda att ta steget fullt ut. Kräver mer förankring av beslut i regeringsställning.

Björn Brändewall sa...

Anonym: nuvarande personvalsspärrar lär vara resultatet av att Göran Persson valde den gyllene medelvägen mellan Fp, som krävde renodlade personval, och V, som krävde höga spärrar. Har jag hört iaf.

Att Agneta som riksdagsledamot förspråkar avskaffade personvalsspärrar - och därmed att själv utsättas för hårdare konkurrens - ger automatiskt en guldstjärna i min bok!

Agneta sa...

Björn; du har rätt angående kompromissandet som ledde fram till dagens system, och så är det ju ofta i politiken.
Tack också för guldstjärnan. Tror att mer renodlat personval ger oss starkare politiker på sikt - politiker som kan appellera till väljarna och också öka intresset för politiken/demokratin. Med detta följer också givetvis ett tydligare eget ansvar för alla politiker - dvs att stå för det vi tycker, även när det är obekvämt och även i de fall vi tvingas kompromissa. Om vi tar bort spärrarna tycker jag dock att det är en förutsättning att vi drar ut hela linjen - dvs bland annat att partierna INTE ska rangordna kandidaterna och att det ska vara obligatoriskt att kryssa en kandidat.

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst Agneta, personvalet måste renodlas!
Ingen rangordning av partinomenklaturan.

... en "skojig" anmärkning är att alfabetisk ordning kan vara styrande också... tänk så många framåt "politier" som vill byta namn till ngt som börjar på A, eller möjligen B. ;)