torsdag 18 februari 2010

Rätten till fri abort och att bekämpa människohandeln

Har just varit i Kammaren på veckans frågestund. Vid frågestunden svarar ministrarna i regeringen direkt på frågor från oss riksdagsledamöter.

Min fråga var till EU-minister Birgitta Ohlsson. Och jag hade tänkt fråga henne om det finns möjligheter att inom Östersjöstrategins ramar bekämpa människohandeln runt Östersjön. Att det fortfarande år 2010 finns en så stor marknad för sexslaveri och barnarbete är för mig ofattbart. Hur många offer för människohandlarnas ljusskygga verksamhet det rör sig om är omöjligt att säga, men 2007 uppskattade Europol att antalet, inom EU, till hundratusentals personer. För Sveriges del handlar det, enligt Rikskriminalen, om 400 till 600 kvinnor som årligen tas till Sverige för att arbete som prostituerade. En del av dessa kvinnor kommer just från Östersjöområdet.
I
bland känns det som om vi har fler torskar på gatorna runt Östersjön, än i själva Östersjön.

Nåväl - det var en annan ledamot som hann före med en fråga som gäller människohandeln och Birgitta gav ett mycket tydligt svar om att detta är en prioriterad fråga för henne som hon lyfter i många olika sammanhang som minister. Birgitta betonade också att det är viktigt att bekämpa efterfrågan på sextjänster från människohandlade kvinnor och barn. Och att det är viktigt att informera om den svenska sexköplagen - som kan fungera som inspiration i andra länder.

Så jag frågade istället vår EU-minister om hon anser att vi inom EU ska ha en gemensam abortlagstiftning. Och hennes svar var ett tydligt nej. Vilket är bra. Med tanke på de konservativa krafter som finns i vissa länder inom EU, så anser jag att vi i Sverige och andra liberala länder inte ska riskera vår rätt till fri abort. Däremot ska vi verkligen arbeta för att för att opinionsbilda kring denna rättighet.
Skriva gärna på Make-noice-for-free-choice

Inga kommentarer: