Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Omvärlden tvingades se de människoföraktande fasor som nazismen åstadkommit. FN har därför deklarerat 27 januari som en internationell minnesdag över Förintelsens offer. Över hela världen samlas människor till en manifestation denna dag.
Sex miljoner judar mördades i Förintelsen. Liksom miljontals homosexuella, funktionshindrade, romer, Jehovas vittnen och politiskt oliktänkande. Siffrorna är ofattbara. Ogreppbara. Idag hedrar vi alla dem som mördades i nazismens dödsläger.
Förintelsen är ett skrämmande bevis på vad som kan hända om vi inte håller diskussionen om alla människors lika värde vid liv. Denna grundläggande värdering behöver ständigt försvaras. I de stora internationella sammanhangen – men lika viktigt är att stå upp för tolerans och människovärde i vardagen.
Minnesdagen lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Den påminnelsen behöver vi. Att högtidlighålla minnet av Förintelsens offer är kanske viktigare nu än någonsin, när antisemitiska yttringar åter blossar upp i vårt land.
Jag tänker i dag särskilt på de medmänniskor som överlevde Förintelsens fasor. På er kraft att återuppta livet. På de vittnesmål som ni överlevare givit oss andra. Ert engagemang bidrar till att hjälpa oss att tillsammans hålla antisemitism och rasism stången.
I Västerås högtidlighålls 27 januari genom en rad arrangemang anordnade av Västerås FN-förening, Ekumeniska rådet, Länsstyrelsen, Västerås Stad, Bio Elektra, Västerås domkyrkoförsamling och Samfundet Sverige-Israel.
Här finns information om hur minnesdagen högtidlighålls i Västerås;
* Ögonvittnesskildringar från Auschwitz - Västerås Stadsbibliotek
* Ögonvittnens berättelser återgivna av en ung generation - kl 19 på Västerås Stadsbibliotek
* Filmen Pojken i randig pyjamas (från 15 år) - kl 17.30 på Culturen/Elektra
* Musikteatern Aldrig Mozart! - kl 18.30 på Culturen/Elektra
* Antisemitismen i Sverige, 65 år efter kriget - Konstmuseet K2:s hörsal kl 18.00 - Föredrag av Willy Silberstein, journalist på Sveriges Radio och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA)
Information om 27 januari och arrangemang i andra delar av Sverige finns på Forum för Levande Historias hemsida.
Bland annat talar EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson på Raoul Wallenbergs torg, fd Statsminister Göran Persson talar i Malmö Synagoga och EU-kommissionär Cecilia Malmström talar i Göteborg.
Och så några artiklar:
"Så skapar vi oss våra fiendebilder" skriver Ärkebiskop Anders Wejryd i SvD.
"Hatet i repris" skriver Henrik Bachner i Expressen.
"Historien upprepas inte men den rimmar" skriver Integrationsminister Erik Ullenhag i Sydsvenskan.
"Förintelsens offer är inte döda, de är en del av vår historia" skrev Stefan Sturesson och jag 27 januari förra året i VLT.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
sinnessjukt
Kunde inte hålla med mer, Agneta.
Mina elever har inte bara haft Förintelsedag utan Förintelsevecka. Vi läser Anne Franks dagbok och tittar på Farväl till barnen i franskan och Pojken i randig pyjamas på engelskan.
Homosexuella, psykiskt sjuka, politiska fångar, romer m m dödades också i lägren. Varför talar man inte MER om dom?
Kraxpelax; jag förstår inte sambandet mellan den artikel som du kommenterar och min blogg. Förklara gärna närmare.
Helena; ämnet kräver verkligen utrymme och olika infallsvinklar. Du känner förmodligen redan till SKMA:s material och elevresor men se annars gärna http://skma.wordpress.com/2010/10/13/nytt-interaktivt-utbildningsmaterial-om-forintelsen/ och http://www.skma.se/. Hör av dig via mail eller på FB om du vill ha en bra person att kontakta i dessa frågor.
Anonym; möjligen för att Europas judar nästan utrotades helt. Och att yttringar av antisemitismen ökar i Sverige. Dock upplever jag att även de andra grupper som du tar upp nämns i många av talen 27 januari, liksom arbetet mot rasism och intolerans i alla dess former. Se t ex Birgitta Ohlssons (http://www.regeringen.se/sb/d/14175/a/159961) och Eskil Francks (http://www.levandehistoria.se/node/4871) tal från i eftermiddags:
Skicka en kommentar