tisdag 2 mars 2010

Rödgröna vill slopa RUT - låt oss utöka det istället!

Så där ja. Nu har vänstern fått med sig sina rödgröna oppositionskamrater på att slopa skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

Trots att fyra av fem väljare i en ALMEGA-undersökning tycker skattereduktionen är positiv. Trots att siffran bland oppositionens egna väljare är hela 70 procent.

Trots att 1 av 4 som köper hushållsnära tjänster tjänar mindre än 16.700:-/månaden. (siffror från SCB som Almega har granskat) - inga höginkomsttagare alltså.

Trots att skatteavdraget är viktigt för jämställdheten i familjerna - för fortfarande är det kvinnorna drar det tyngsta lasset när det gäller hushållsarbetet.

Så nu har oppositionen bestämt sig för att ändra en win-win-win-win situation som gett ca 6000 nya arbeten, som gjort svarta jobb till vita, som fått fler företag att starta - och som gett mer tid för småbarnsföräldrar att ägna sig åt barnen istället för att städa. Med vänsterns politik blir alla istället förlorare. RUT-avdrag är inte fint i vänsterns värld men ROT-avdrag som säkrar de traditionellt manliga arbetena, det är bra.

OK - nu vet vi var vi har oppositionen. För mig för detta gärna bli en valfråga! För jag vill utöka avdraget istället för att slopa det.

Läs gärna mer av Sanna Rayman på svd:s ledarblogg, på sr om vad ALMEGA säger och om vad oppositionen säger

Några liberaler som bloggat om detta är; Helene Odenljung, Lars Persson, Sebastian Hallén, Jan Rejdnell

4 kommentarer:

Magnus sa...

Du har nog missförstått lite. 1 av 4 som får rotavdrag tjänar förvisso 16.700:-/månaden (200 000:-/år) men 1/4 tjänar över 500 000:-/år. Eftersom 50% av Sveriges befolkning tjänar under 200 000kr och endast 5% av Sveriges befolkning tjänar över 500 000kr så innebär det en extrem överrepresentation av höginkomsttagare. Lite såhär:

http://veckansgraf.blogspot.com/2010/02/uttag-av-skattereduktionen-for.html

Anonym sa...

Men - poängen är ju att det är många med låga och medelhöga inkomster som har glädje av avdraget.

Agneta sa...

Anonym; ja, visst är det så.

Magnus; det är över 22.000 personer med inkomst under 200.000:-/år som använde avdraget under 2008 - det räcker för att visa att detta avdrag inte bara gynnar höginkomsttagare (som det ju brukar sägas i debatten).
Alla undersökningar som ALMEGA låtit Demoskop göra sen RUT-avdraget infördes bekräftar bilden från SCB och visar att köparna finns inom alla grupper; barnfamiljer, ensamstående studerande, låginkomsttagare, höginkomsttagare, storstadsbor, mindre orter. Och den senaste undersökningen nu i januari visar att den största köpargruppen är barnfamiljer med medelinkomst.
För mig finns det ingen tvekan om att detta är en mycket bra reform.

Lars-Erick Forsgren sa...

Men snälla Agneta. Visst har du rätt betr Rut. Men det behöver utvecklas för att kunna nå fler, med låga inkomster.

MEN strunt i det! Nu gäller det regeringens nya attack mot integriteten. Med de, visserligen små, men ändå ändringar du m fl fick in till slut.
Nu vill regeringen ju öppna FRA-shoppen, men begrava frågan över valet.
Skandalöst!!!!
Läs:
http://klamberg.blogspot.com/2010/03/regeringen-tillsatter-utredning-om.html

http://blogg.aftonbladet.se/21909/2010/03/svensk-myndighetskontroll-nya-fra-piruetter-av-regeringen

http://osmidigt.bloggaren.eu/?p=802

http://mikaelelmlund.wordpress.com/2010/03/03/regeringens-oforstaelse-for-fra-lagens-vidrigheter-fortsatter/

http://martenssonsmeningar.blogspot.com/2010/03/fra-lagen-nu-marscherar-ask-vidare-at.html

http://henrikalexandersson.blogspot.com/2010/03/fra-shoppen-oppnar-igen.html
och
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/forfattningsdomstol-och-demokrati.html