lördag 24 april 2010

24 april - Minnesdag för Folkmordet 1915/Seyfo

Den 24 april 1915 förbjöds den armeniska tidningen Azamart i Konstantinopel. Och ett par hundra intellektuella, författare och journalister fängslades, försvann, mördades. Veckorna efter mördades tusentals ledande armenier. Detta var starten på massmorden på kristna minoriteter i Osmanska riket (nuvarande östra Turkiet); armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker. Folkmordet utfördes genom avrättningar och tvångsdeportationer. Människor brändes till döds instängda i byggnader. Hundratusentals dog av hunger, törst och våld, under påtvingade dödsmarscher. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes på slavmarknader. Barn togs från sina föräldrar. Offrens egendom och ägodelar konfiskerades.

Regimen ville turkifiera östra Turkiet. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.

Ögonvittnesrapporter från utländska diplomater och missionärer ledde till att massakrerna fick stor uppmärksamhet i både europeiska och amerikanska massmedier. I Sverige spreds information om händelserna i många nyhetsartiklar och genom broschyrer och memoarer som skrevs av missionärer som varit ögonvittnen. De svenska diplomaterna i Konstantinopel rapporterade kontinuerligt till utrikesdepartementet i Stockholm om den pågående utrotningen av armenierna. De internationella reaktionerna var många, men de skedde i det tysta. Efter första världskrigets slut omgärdades folkmordet av tystnad och föll i glömska hos de flesta.


Mina tankar idag går till offren och deras anhöriga som bär smärtan med sig.


Läs mer: Folkmordet 1915

7 kommentarer:

Anonym sa...

Den 24 april är många turkar stolta och turkiet är ett mäktigt stolt nation

Anonym sa...

Det finns ingen bestämd tid,när folk mordet började man kan säga att folkmordet började när ungturkar kom till makten samma vecka till makten mördade de tiotusentals armenier i staden adana .. armenier största misstag hjälpa ungturkar till makten deras mål att förinta kristna och utveckla 1800 talet folkmordet

Agneta sa...

Anonym 1; Är det något särskilt Turkiet är stolta över just 24 april? Jag förutsätter att den stolthet du nämner inte har något med Folkmordet 1915/Seyfo att göra. För även om ingen turk idag har skuld i det som hände för snart 100 år sen, så är det ju inte heller något att vara stolt över.

Agneta sa...

Anonym 2; Du har givetvis rätt i att det inte går att säga en exakt dag som Folkmordet startade. Alla folkmord har flera faser av förtryck, förföljelser, ofta pogromer mm under många år innan - ett folkmord är ju en systematisk förföljelse och mördande och detta uppstår inte från ena dagen till den andra. Inte desto mindre är 24 april som brukar anges som starten på de mer intensiva förföljelserna och det är ju därför detta datum används för att hedra offren.

Anonym sa...

Först och främst varför går turkar och protesterar mot erkännande när de vet att Turkiet har utfört folkmord jag skriver inte alla turkar . Jo för att vissa stöd till de turkar och ungturkar som utförde folkmordet. När turkiska premiärminister sa till Isreal premiärminister du är mördare angående palestina konflikten så svarade Isreal premiärminister har du aldrig set dig själv i spegeln..

Vahagn sa...

Tack för de fina orden och visade respekten för folkmordets offer. Synd att du inte kunde närvara vid manifestationen.

Här är några bilder som någon har lagt ihop: http://www.youtube.com/user/sinabian

Agneta sa...

Vahagn; Hörde att den var fin. Tack för bilderna. Jag hade tillfälle i söndags istället då jag var inbjuden till Syrianska Ungdomsföreningens Minnesstund i Västerås. Mycket värme.