lördag 10 april 2010

Folkpartiets Företagarriksdag

Just hemkommen efter en intensiv och mycket energigivande dag.

Vi har haft Folkpartiets Företagarriksdag och diskuterat prioriteringar inför valet och nästa mandatperiod med inbjudna företagare. Extra roligt att representanter för Företagarna, Svenskt Näringsliv och Företagarförbundet också tagit sig tid att vara med en lördag. Liksom Liberala Företagare. Flera företagare kommenterade att just detta att vi lagt Företagarriksdagen på en lördag, var det som gjorde att de kunde ta sig tid att vara med.

Inledde gjorde Carl B Hamilton, riksdagsledamot och ordförande i Näringsutskottet, följd av Gunilla Arhén, VD och grundare av Ruter Dam som talade på temat; Timing, Tillfälligheter och Mod.

En intensiv paneldebatt följde om vilka åtgärder inom områdena Kunskap - Kapital - Konkurrens - Krångel som behövs för att stimulera fler och växande företag. I panelen fanns Monica Lindstedt, ordförande och grundare av Hemfrid, Patric Palm, VD Hansoft samt Mats Berggren, VD SwedenBio och Liselott Hagberg, riksdagsledamot (FP) i Näringsutskottet. Jag agerade moderator.

Även riksdagsledamöterna Gunnar Andrén, Finansutskottet, och Hans Backman, Arbetsmarknadsutskottet, fanns på plats.

Eftermiddagen ägnades åt work-shops.
Folkpartiets förslag om riskkapitalavdrag, FoU-rabatt, reformerad expertskatt och olika åtgärder för att främja konkurrensen, bl a inom de offentliga upphandlingarna, var några av de saker som diskuterades. Som grund för Folkpartiets prioriteringar inför valet ligger vårt Entreprenörskapsprogram.

Dagen avrundas av Camilla Littorin, förbundssekreterare i Förtagarförbundet.

Tack för stort engagemang och bra input i vårt fortsatta arbete med att slipa Folkpartiets företagarpolitik!

4 kommentarer:

Hans Kvarnbrant sa...

"Extra roligt att representanter för Företagarna, Svenskt Näringsliv och Företagarförbundet också tagit sig tid att vara med en lördag." OK, om du menar tjänstemännen så förstår jag men om du menar oss företagare så arbetar vi normalt på vardagarna och oftast även på helgerna. Vilka kriterier används för att bjuda in till denna "riksdag"? Jag var med för en massa år sedan och såg och hörde Mona Sahlin sågas vid fotknölarna. Efter det så har jag mycket svårt att tänka mig henne som statsminister!

Agneta sa...

Hans, min kommentar avsåg generellt representanterna - några av dem är anställda tjänstemän inom de tre organisationerna, några är företagare som är medlemmar i organisationerna. De personer som kommenterade att det var bra att vi lagt Folkpartiets Företagarriksdag på en lördag, var dock inte tjänstemän utan några företagare som var där (vet inte om de är medlemmar i något av organisationerna).
Jag är är medveten om att de allra flesta företagare (och även anställda företagsledare) arbetar mycket och även på både kvällar och helger.
Folkpartiet bjuder in till Företagarriksdagen via våra nätverk på olika sätt. Du är välkommen att höra av dig på min riksdagsmail (agneta.berliner@riksdagen.se) om du vill få inbjudningar och information om Folkpartiets olika aktiviteter.

gosh sa...

Angående diskussioner om att främja konkurrensen så undrar jag om ni diskuterade "inlåsning"? Med inlåsning menar jag olika typer av trix företag använder för att kunden skall behålla eller välja andra produkter från det företaget men som inte baserar sig på produkters kvalitet och värde.
Låt säga att ICA som normalt säljer matvaror, de startar även en bank. De som väljer och spara pengar på ICA’s bank får en extra rabatt på matvarorna.
Eller om en mobiloperatör försöker få kunden att skriva på avtal där kunden förbundit sig och betala en avgift 24 månader framåt.
Banker som försöker fånga kunder med dyra avgifter för att lösa ett lån om man vill lägga om dem i andra banker.

Finns många exempel på olika inlåsnings trix från större aktörer för att konkurrera ut andra, ofta mindre företag som måste leva på bättre kvalitet och duktighet.

Inlåsning är destruktivt för ett vitalt företagande med bra utveckling.

Konkurrensverket borde få muskler för att kunna avgöra om ett företags strategi för att låsa in kunden baseras på produktens kvalitet eller om det tekniken tvärtom förhindrar andra företags produkter att säljas även om deras produkter är bättre.
Inlåsning från större företag är även förödande för småföretagandet.

Agneta sa...

gosh; nej, inlåsning dök inte upp. Tack för att du påminde mig om detta.