tisdag 24 augusti 2010

(s) har dåligt på fötterna om RUT-avdraget

I morse var jag på Radio Västmanland och "duellerade" med Olle Thorell (S) om RUT-avdraget som socialdemokraterna vill avskaffa.

1 minut för mig. 1 min för Olle. 30 sek för mig och 30 sek för Olle. Och så ytterligre 30 sek för oss var. Snabbt går det.

Som jag ser det har RUT-avdraget bara vinnare. Nya företag har startats. Företag har kunnat anställa. 75 % av de anställda kommer direkt från arbetslöshet. Svarta jobb har blivit vita.

Och Olle Thorell har dålig koll på verkligheten när han säger att avdraget kostar en massa pengar som tas från välfärden. Genom skatteintäkter från företagen och de som arbetar får staten in ungefär lika mycket pengar som avdraget kostar. Tendenserna nu är att det till och med är en kassako för staten. Inte minst om man räknar in att de som får nya arbeten genom RUT inte behöver a-kassa mm.

Olle Thorell har också dåligt på fötterna när han säger att avdraget bara används av höginkomsttagare.
Det är en myt.
Slår man ihop låg och medelinkomsttagares andel av RUT-avdraget får man 71 procent, nästan tre av fyra. Tittar man på antalet köpare och ser man att det inte är någon stark överrepresentation för höginkomsttagare, utan det är ungefär lika många höginkomsttagare som låginkomsttagare, men de flesta ligger i mellanskiktet,
1 av 4 som köper hushållsnära tjänster tjänar mindre än 16.700:- i månaden. Det framgår av siffror från SCB som branschorganisatinen Almega granskat. I debatten om RUT-avdraget framförs det ofta att reduktionen är riktad till de med högst inkomster, men statistiken talar alltså emot detta.

Över 4.000 västmanlänningar har använt sig av RUT-avdraget sen förra sommaren. Och fått en lättare vardag.

69 nya företag har startats här i länet tack vare RUT-avdraget.
Det är företag som riskerar att slås ut. Och deras anställda riskerar att bli arbetslösa. Om socialdemokraterna får som de vill.
Företagarna har beräknat att RUT och ROT tillsammans skapat 18.000 heltidsarbeten.
Jobb som tydligen inte är så viktiga att ha kvar för socialdemokraterna.
För vänsteroppositionen kommer att avskaffa RUT-avdraget om de vinner valet i höst. Och ROT-avdraget ska avskaffas på lite längre sikt.

Folkpartiet liberalerna vill permanenta både ROT och RUT.
RUT-avdraget vill vi vidga så att barnfamiljer och äldre får göra ett större avdrag.

Jag undrar varför socialdemokraterna är beredda att offra företag och jobb i Västmanland samtidigt som västmanlänningarna skulle få det svårare att få ihop sin vardag.

Varför tycker Olle Thorell att det inte är fint nog att jobba i ett RUT-företag?
Men jobba i ROT-företag - det tycker socialdemokraterna är OK.
Åtminstone ett tag till - tills de slopar ROT-avdraget också.
Varför är det OK att snickra ett fönster - men inte att putsa det?

Många hejar-rop via sms var det när jag kom ut och slog på mobilen. Tack för dem!

Andra liberaler som bloggat om RUT: Karin Granbom Ellisson, Rasmus Jonlund, Ismail Kamil, Isabel Sommerfeld, Anna Lundberg,

2 kommentarer:

Liberala Anna sa...

Bravo Agneta! Kan man lyssna på inslaget via webben?
MVH//Anna

Agneta sa...

Anna; tack. Jag är inte säker på att länken funkar, men här kommer den: http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2983&grupp=10789