fredag 13 augusti 2010

Storsatsning på lärlingsanställningar i Folkpartiets valmanifest där skolan, jobben och äldre prioriteras

Jan Björklund (partiledare för Folkpartiet liberalerna, om någon missat det) har just presenterat vårt valmanifest "Utmaningar efter valsegern" för den kommande fyraåriga mandatperioden.

Att minska ungdomsarbetslösheten är den viktigaste utmaningen på kort sikt. Vi behöver införa lärlingssystem. Det är bättre att en 20-åring har ett lärlingsjobb med en lite lägre lön än går arbetslös med socialbidrag. Sverige behöver satsa på riktiga lärlingsutbildningar så att fler ungdomar klarar gymnasiet och får in en fot på arbetsmarknaden.

Vi prioriterar skolan, jobben och de äldre i valmanifestet inför nästa mandatperiod.

Några av de viktigaste reformerna inom skolan:
* Lärlingsanställningar redan 2011.
* Tidigare betyg.
* Fullfölja gymnasiereformen.
* Ny lärarutbildning med högre krav.
* Åtgärder för ökad trygghet och studiedisciplin.

Här kommer Folkpartiet prioriteringar inför 2011 och även i förhandlingarna med de övriga Allianspartierna:

* Lärlinganställningar ska införas i Sverige
En ny anställningsform för ungdomar upp till 23 år, medan man lär sig ett yrke. Lägre anställningstrygghet (t ex som för provanställning). Lön enligt avtal, men utgångspunkten bör vara en lönetrappa med lägre löner för de yngsta.

*Återförstatliga skolan
Kommunaliseringen har blivit ett stort misslyckande; stora olikheter mellan kommuner; sänkt status för läraryrket. Första stegen mot ett återförstatligande bör tas 2011.

*En halv miljard till elevhälsan
Satsningen räcker till 1000 nya skolsköterskor, -kuratorer och -psykologer. Satsningen påbörjas 2011 och trappas upp under mandatperioden.

* Sänk skatten för Sveriges pensionärer
I vårbudgeten aviserades 5 miljarder i skattesänkningar för 2011. Nu visar det sig att pensionerna sänks mer än vad vi visste då. Om det finns utrymme för ytterligare skattesänkningar är fortsatt sänkning för pensionärer det viktigaste.
* Äldre inom äldreomsorgen ska ha rätt att välja mellan olika maträtter och att få gå ut varje dag. En ut och gå-garanti, välja mat-garanti och parboendegaranti införs i äldreomsorgen.

Se även gärna min kampanjsajt där mina valaffischer finns. Som också lyfter skolan och lärlingsanställningarna.

3 kommentarer:

Per sa...

Problemet med maten till äldre (det gäller skolmaten också) handlar ju inte ett dugg om att det finns för få alternativ. Problemet är kvaliteten på maten som serveras. En ärlig satsning för att komma åt problemen vore att återinföra de lokala köken och skippa allt med koka-kyl och "so-fresh".

Skolbarn och äldre förtjänar nylagad mat som ger riktigt med näring och smakar någonting.

Agneta sa...

Per; visst behöver kvaliteten/näringsvärdet på maten inom äldreomsorgen förbättras på många ställen i Sverige. Likaså miljön och trevnaden runt måltiderna. MEN; inte desto mindre är ett av problemen med maten att det finns för få alternativ - dvs att den äldre personen inte har möjlighet att välja något som hon/han tycker om. I en undersökning som Kommunal gjorde förra året uppgav 24 % av de som svarade (det var till personalen frågorna ställdes) att de äldre inte har möjlighet att äta mat som de tycker om. Och Socialstyrelsen har också tidigare i en stor undersökning visat att i små kommuner kan bara var tionde äldre välja mat medan fyra av tio (vilket ju heller inte är särskilt bra) kan göra det i större kommuner. Så visst är det ett problem - och då handlar det ju inte enbart om själva valfriheten i sig (vilken är viktig) utan också om att man äter mindre och får i sig mindre näring om man inte tycker om maten.

Lars-Erick Forsgren sa...

Finns många vackra ord i manifestet.
Och totalt sett både vin och vatten.
Frågan är om vi kan lita på fp, pga dess närhistoria.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/08/vackra-ord-i-fp-manifestet.html