tisdag 19 oktober 2010

Ett eget juridisk ombud för barn i vårdnadstvister

När jag letade efter en annan sak på Barnombudsmannens hemsida såg jag att BO Fredrik Malmberg den 11/10 bloggade om en av mina hjärtefrågor; att barn ska ha ett eget juridiskt ombud vid vårdnadstvister. Han skriver klokt att: "Föräldrar som är i konflikt med varandra har inte alltid förmåga att skilja på sina egna och sitt barns behov." Därför är det så viktigt att barnet har ett eget juridiskt ombud som ser till barnets bästa.

Min förhoppning är att Alliansregeringen ska ta fram ett konkret förslag på lagstiftning som stärker barnens rätt på detta område.

Se även min motion om detta.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Man kanske till och med kan gå så långt att det är barnen som bor kvar i lägenheten eller huset och föräldrarna som får flytta in och ut i veckorna.... :-)

Marias funderingar sa...

Åhhhh vad jag kommer att sakna dig i riksdagen.. det var just den här från plus några till som behlver dig som förkämpe..


Kramar /Maria

Agneta sa...

Anonym; Kanske lite väl drastiskt att lagstifta om en sådan sak? Men jag vet några föräldrar som startat med en sådan uppdelning i samband med skilsmässan - i de fall som jag känner till står dock inte föräldrarna ut så länge med detta flyttande. Och det kan jag förstå. Men barnen - de ska stå ut. Vi vuxna är inte alltid bussiga mot våra barn.

Agneta sa...

Maria; tack du är snäll. Och jag tycker att det är så tråkigt att inte fortsätta driva de frågor som ligger nära mitt hjärta. Men du vet - det är alltid andra som tar vid, demokratin rullar på.

Madeleine Moberg sa...

Jag har sannerligen INTE gett upp utan tänker kämpa för barns rättigheter så länge jag förmår andas! FN:s barnkonvention som svensk lag är ett steg i rätt riktning coh det borde varit taget för länge sen!

Fick tips från fina Kristina Palmgren om dig och länkar här till en grupp med snart 10 000 medlemmar som är startat på mitt initiativ och som har ett av många syfte att få barnkonventionen som lag. Finns även ett nordiskt samarbete!:-)

"Ingen kan göra allt men ALLA kan göra något".

Mvh
/Madeleine Moberg

http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=106456026058176


http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=120615227957227

http://www.facebook.com/#!/pages/nolltolerans-av-vald-pamot-barn/100114210034457

Agneta sa...

Madeleine; det jag menade med min kommentar till Maria om att inte fortsätta driva mina hjärtefrågor var kopplade till att Maria skrev att hon kommer att sakna mig i riksdagen. Eftersom jag inte blev återval kan jag ju inte arbeta utifrån den plattformen längre. T ex med att driva igenom att BK blir svensk lag (som du förmodligen vet att jag tidigare har motionerat om). Dock glad för att jag mfl drev igenom detta på Folkpartiets senaste landsmöte så att det nu finns i vårt partiprogram. Men självklart kommer jag att fortsätta arbetet på andra sätt. Avsäger mig nu successivt mina partipolitiska uppdrag men kommer fortsätta med arbetet i Rädda Barnen mfl partipolitiskt obundna organisationer.
Jag har sett vilket fantastiskt arbete du gör när det gäller nolltolerans mot våld mot barn. Du är en klippa. Jag vet att jag är med i åtminstone en av de FB-grupper som du har startat men ska checka även de andra. Keep up the good work.