torsdag 14 oktober 2010

There is something rotten in Skåne

Född och uppvuxen i Malmö. Med många av mina finaste och roligast minnen från barn- och ungdomsåren i Lund, Malmö och Höllviken. Med barn och andra familjemedlemmar som bor i Malmö. Med en del av mitt hjärta för alltid kvar i det underbara landskapet Skåne. Dit jag så gärna återvänder så ofta tillfälle ges.

Likväl. Det är något märkligt där med värderingarna och den utbredda främlingsfientligheten. Något kusligt. Som lurar under ytan mer i Skåne än i de flesta andra delar av vårt land, verkar det som. Och som där mellan varven märks mer än annars. I valresultat. Vid tennisturneringar. Vid skändande av judiska begravningsplatsen. Genom misshandel av en judisk dirigent.

Och som nu när judiska barn från Malmö var på besök i Höllviken och skymfades av lokala ungdomar. "Heil Hitler", "Judesvin" var några av antisemitiska okvädesorden. Ägg lastades. Staket sparkades sönder.

Polis, politiker och andra vuxna ser mycket allvarligt på saken. Ja, det får vi verkligen hoppas. Men är det månne någon tillfällighet att denna typ av yttringar kommer från unga i en kommun där ledande, återvalda politiker under lång tid varit konsekvent mot att ta emot ensamkommande flyktingbarn? Där många av samtalen präglas av "VI och DEM". Där mångfald får ge vika för enfald. Där alla människor inte ses som lika värda - kanske på pappret men inte i det konkreta vardagslivet. Där det är skillnad på folk och folk.

Sydsvenskan skriver flera artiklar om trakasserierna i helgen. Mer information finns också här; EXPO, Trelleborgs Allehanda, Nyheterna24.se, Skånskan.

Sydsvenskan skriver också om att upplysning blir allt viktigare och att lärare och föräldrar behöver ta ett större ansvar för mänskliga rättigheter.

Javisst. Och självklart bättre sent än aldrig. Vi kanske har ett gyllene tillfälle att kraftsamla för att metodiskt och långsiktigt ta itu med den rasism och främlingsfientlighet som nu så tydligt kommit i dagern.

Forum för Levande Historia, är en utmärkt myndighet med uppdrag att hjälpa till och inspirera i detta arbete. De tar fram utbildningsmaterial, utställningar, informationsskrifter mm mm. Och samarbetar med lokala, regionala och nationella aktörer för att stimulera självständigt tänkande och motverka intolerans. Önskvärt hade varit att de fått mer pengar, inte mindre, i sin kommande budget. Önskvärt är också att fler lärare, föräldrar och andra vuxna använder sig av all den information och pedagogiska kunskap som finns på Forum för Levande Historia. Mycket material och information finns på deras hemsida. Och jag är säker på att de välkomnar alla samtal från skolor som vill veta mer om hur de ska resonera och lägga upp pedagogiken kring dessa frågor. Bra information finns också på Svenska kommittén mot antisemitisms (SKMA) hemsida.

Och krafttag behövs sannerligen inte enbart i Skåne.
Rasism och antisemitism sticker tyvärr upp sina fula trynen på fler ställen.

10 kommentarer:

tyckare i Vellinge sa...

Nej jag tror inte att det är en tillfällighet att det händer just här. Att vi har politiker som så länge har kämpat emot att Vellinge ska ta emot flyktingar har lett till en acceptans. En acceptans för tanken om vi och dem. Att det dessutom handlar om en kommunledning som bestått av moderater, ett påstått civiliserat parti, har gjort att deras syn på flyktingar har spritt sig i kommunen. En tandlös opposition av alla färger har heller inte gjort situationen bättre. Så, det är sorgligt men sant, visst är intoleransen större här än på många andra håll i landet. Tyvärr. För här är ju också så väldigt väldigt fint på många sätt…

Anonym sa...

Du har rätt. Vuxnas attityder och värderingar sprider sig så klart till de unga. Inte bara i Vellinge utan överallt borde det vara fler vuxna som både hemma och offentligt sprider tolerans istället för främlingsfientlighet.

Agneta sa...

tyckare i Vellinge; Ja, Vellinge med omgivningar är fint på så många sätt. Och jag uppfattar att många vuxna som står för andra värderingar än de främlingsfientliga nu börjar ha fått nog. Sen tar det ju tid att ändra attityder - men med målmedvetet arbete så kommer förhoppningsvis den framtida synen vara betydligt mer medmänsklig och öppen än idag.

Agneta sa...

Anonym; Ja, vi vuxna har i alla situationer ett stort ansvar för de värderingar vi överför på nästa generation.

Anonym sa...

http://www.facebook.com/group.php?gid=349087958866

Lars-Erick Forsgren sa...

Ja Agneta, ett samhälle som skapar ett "vi och dom"-tänkande är ett samhälle som är inne på farliga vägar. I alla avseenden.

Jag är t ex rädd för att denna farliga väg, som Sverige beträder, också leder till den tredelning av samhället som jag skrivit flera bloggtexter om. Att marginalisera människor ger grogrund för ytterligare marginalisering och stigmatisering.

Agneta sa...

Lars-Erick; jag håller helt med dig.

Eulalius sa...

Jag undrar varför SD är störst i områden med flest invandrare...

Agneta sa...

Eulalius; Men är det verkligen så? Jag har inte granskat valresultaten på kommunnivå, men har läst flera valanalyser (gjorda av andra) som egentligen säger motsatsen, dvs att sd är störst i områden där det inte finns så många invandrare. Men jag har som sagt inte själv checkat fakta kring detta.

Anonym sa...

Det var några 13åriga pojkar som la märke till att det bodde judar där över helgen eftersom dom hade satt upp banderoller där det stod allt om det. Så någon av dom tyckte att det var lite kul om man sprang in & kastade ett ägg där, eftersom de tydligen hade med sig några, ja, ni vet själv hur man var i den åldern.
Jag bor i närheten & vet exakt vilken gård det är, staketet har alltid varit sönder, bara att gå in där, de kastade ägget, & när de sprang därifrån så var det någon liten grabb som ville verka "häftig" inför sina kompisar så han skrek "heil hitler" & "judar".
Att skylla händelsen på politikerna är ett skämt. Barn i den åldern vet in ett fnatt om politik & de bryr sig inte om det heller. Bara ett gäng grabbar som hade tråkigt. Och man fick ju senare reda på vem det var, 5-10st pojkar, 13år allihopa. Jag tycker att man blåser upp det här i onödan.