tisdag 18 maj 2010

Nya röster - Ungas tankar om hur unga mår

Att få impulser, idéer och input från barn och unga är bland det bästa och roligaste som finns i politiken. Tycker jag. Skolbesök och olika träffar med ungdomar och ungdomsorganisationer är sådant som stått högt min agenda sedan jag engagerade mig politiskt.

Länge har jag haft en tanke om att ta initiativ till lite mer organiserade men informella diskussioner med unga. Och igår startade det. "Nya röster - Unga tankar om Sverige" - 15 unga träffades på ett fik i Västerås och diskuterade hur unga mår. Egentligen.

Massor av tänkvärt dök upp under samtalet.

* Hur viktigt det är att det är rätt personer som blir Here-4-you:are. Att det ibland blir värstingar som mobbar mer än andra och där Here-4-you ger makt att göra att det dåliga blir värre.

* Hur risigt det är när lärarna ser och hör, men inte gör något. Eller när det är läraren som mobbar barnet. Och när kuratorn inte ger något stöd alls.

* Att det skulle vara betyg i uppförande och att social kompetens borde finnas på schemat.

* Att många unga mår dåligt för att det är mycket stress, ingen som förstår dem. Om att känna sig ensam.

* Att en lösningen kunde vara ett särskilt On-line stöd för ungdomar - tack Jesper för den idén. Typ BRIS stödtelefon 116 111 eller deras BRIS-mail och diskussionsforum, fast för äldre unga. På nätet och anonymt. Det finns ju en del jourhavande-kompis-stöd (se t ex Unga i Sorg och Tjejjourerna) men många har inte öppet på kvällar, nätter och helger.

* Att sms startar mycket bråk. Viktigt att sätta sig i respekt. Grupptryck. Gängbråk. Att stora killar ger sig på yngre, mindre tjejer. Reflektioner kring att av de som råkat ut för grövre våld/misshandel – så har över 40 % skett i skolan.
* Om känslan, rädslan, för att om man går till polisen så blir det bara värre.

* Hur viktigt det är med bra lärare. Med vuxna i skolan. Som är tydliga. Som står upp för reglerna. Har koll. Att inga unga ska tillåtas gå "korridorsprogrammet”.

* Om vad lycka är.

Och på slutet när vi pratade om att många vuxna säger att unga inte har någon respekt för äldre längre - så kom det spontant; men faktiskt så har ju vuxna ingen respekt för barn. Och att vuxna underskattar unga. Deras vilja, förmåga och kraft att klara saker.

Nästa träff är måndagen 7 juni, kl 15.00. Den som är intresserad av att vara med kan höra av sig till helena@berliner.nu.

Inga kommentarer: