lördag 6 mars 2010

Folkmordet 1915 och Seyfo

Folkmordet 1915, Armeniska folkmordet och Seyfo är beteckningar som används på den systematiska och planerade utrensningen av kristna minoriteter i det Osmanska riket. Mer än en miljon armenier, 250.000 – 500.000 assyrier/syrianer/kaldéer och ca 350.000 pontiska greker mördades eller försvann genom folkmordet i dagens östra Turkiet i samband med första världskriget. Regimen ville turkifiera östra Turkiet. Det Osmanska riket tömdes i stort sett på sin kristna befolkning.

Den 24 april 1915 arresterades, deporterades, fängslades och mördades några hundra armeniska intellektuella. Några veckor senare hade tusentals ledande armenier mördats. Detta var starten på massmorden. Folkmordet utfördes genom avrättningar och tvångsdeportationer. Människor brändes till döds instängda i byggnader. Hundratusentals dog av hunger, törst och våld, under påtvingade dödsmarscher. Kvinnor våldtogs, fördes bort och såldes på slavmarknader. Barn togs från sina föräldrar. Offrens egendom och ägodelar konfiskerades.

En tragedi för mänskligheten.

Idag, nästan 100 år senare, är förnekandet av folkmordet anmärkningsvärt. Dagens politiker i Turkiet kan givetvis inte lastas för vad som hände 1915, men däremot för förnekandet av historien. Trots att FN, EU-parlamentet, EU-länder som Tyskland, Frankrike, Belgien mfl och ett flertal andra länder i världen har gjort erkännande av Folkmordet 1915, så fortsätter den turkiska staten att förneka folkmordet. I veckan som gick beslutade även utrikesutskottet i USA:s representanthus att erkänna det armeniska folkmordet. Turkiet svarade med att kalla hem sin ambassadör. Så brukar Turkiet göra när länder erkänner folkmordet, men det är vanligtvis kortvarigt. Turkiet är, som vi andra, beroende av relationer med omvärlden. Läs mer om USA:s erkännande i DN, SvD och vlt.se.

Så sent som år 2007 mördades den turkisk-armeniske skribenten Hrant Dink med tre skott i nacken på öppen gata i Istanbul. Dink hade två år tidigare dömts till sex månaders villkorligt fängelse för att ha förolämpat den turkiska nationen genom att ha skrivit om det armeniska folkmordet. Den turkiska Nobelpristagaren i litteratur Orhan Pamuk blev 2005 åtalad för att ha kränkt nationens heder i ett uttalande om Turkiets behandling av armenier och kurder. I en intervju med en schweizisk tidning sade Pamuk: "trettio tusen kurder och en miljon armenier har dödats här och nästan ingen annan än jag vågar tala om det". Åtalet lades ner efter omfattande internationella protester. Jag tror att internationella påtryckningar är avgörande för att styrande i dagens Turkiet ska göra upp med landets förflutna.

Att erkänna övergreppen på kristna i det Osmanska riket som folkmord handlar om respekten för minoriteter. Det handlar om rätten att få utöva sin religion. Det handlar om yttrandefrihet. Det handlar om alla människors lika värde. Det handlar om att stå upp för att de mänskliga rättigheterna inte får kränkas.

Ledande forskare inom historia och internationell rätt har slagit fast att övergreppen mot kristna minoriteter i det Osmanska riket utgör folkmord enligt de kriterier som FN:s folkmordskommission ställt upp. Historia ska skrivas av historiker. Men det är politikers ansvar att förhålla sig till historiska faktum. Folkmord kan därför inte ses som enbart en historisk händelse. Folkmord är ett allvarligt brott mot mänskligheten. Och förnekande av folkmord anses bereda vägen för framtida folkmord.

Jag anser att Sverige ska erkänna att folkmordet på kristna i det Osmanska riket faktiskt har ägt rum. För att hedra offren. Det är också av respekt för de minoriteter som finns kvar i Turkiet idag. Det vore en upprättelse för ättlingar till de armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och andra kristna folkslag som blev förföljda, fördrivna och mördade. Men också för att ett erkännande betyder att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter. I alla länder.

Andra liberaler som bloggat om Folkmordet 1915; Liberati, Bawar Ismail, Gulan Avci,

Läs mer; Svt:s Bo Inge Andersson, Forum för Levande Historia, Folkmordet 1915, WikiPedia, Syrianska Riksförbundet, Armeniska Riksförbundet

32 kommentarer:

Marias funderingar sa...

Det finns en entydig relation mellan brott och försoning, ett erkännande.
OM inte erkännande kommer kan man aldrig komma till försoning.
Bra skrivet och rätt tänkt.
Dags att stå upp för de som blivit drabbade och ta bladet från munnen.
Någon gång, någonstans kanske, förhoppningsvis att förövarna måste stå till svars för vad de gjort.
/Maria

Anonym sa...

tycker att det är oerhört viktigt att sverige visar att de faktiskt bryr sig om vad som hänt de kristna i turkiet. flera miljoner kristna mördades och de måste få sin rättvisa skipad.
jag är själv syrian och har förfäder som blivit utsatta för detta hemska brott. de kristna har det fortfarande svårt i turkiet, en sak som kan nämnas är Mor Gabriel rättegången där turkarna och kurderna försöker ta vår mark ifrån oss, vilket är absurt, med tanke på att kloster byggdes ca 400 ek
hoppas inte regeringen backar!!

Anonym sa...

Är det ett folkmord, så är det. Då ska väl Sverige stå upp för det.

Agneta sa...

Maria - ja, det vet vi ju från andra händelser (även i det lilla i vardagen) att erkännande (och uppriktiga ursäkter) kan göra underverk för försoning. Och ofta är en förutsättning för att komma framåt utan stora ärr.

Agneta sa...

Anonym 1; ja, jag tycker att erkännandet är viktigt både för att hedra offren och som en moralisk upprättelse för er ättlingar till offren. Beslutet i veckan handlar egentligen formellt om ett ställningstagande i riksdagen, inte om regeringens politik - även om dessa givetvis hänger ihop.

Agneta sa...

Anonym 2; Tror att det behövs erkännanden från många länder när det gäller brott mot mänskligheten. Nu har över 20 länder klarat att erkänna Folkmordet 1915 - så det är hög tid att vi gör det från Sveriges riksdag också.

Lev liberalt sa...

Under första världskriget lierade sig turkarna med tyskarna och hade sitt högkvarter i Jerusalem. 1915-1918 inledde den turkiska myndigheten en massaker på Jerusalems armeniska befolkning. I hela det osmanska riket dödades en miljon armenier.

Lev liberalt sa...

Helt sjukt!

Skulle jag tillägga...

Agneta sa...

Shirley; ännu ett exempel på hur planlagt och systematiskt detta folkmord var.

Emanuel B sa...

Fint skrivet Agneta!

I år har det gått 95 år sedan folkmordet inträffade. Ett led i att kunna rädda syrianerna som folk, och därmed också kunna bevara det kristna syrianska kulturarvet i Turkiet (Mellanöstern), skulle vara att erkänna Seyfo och händelserna där omkring som folkmord.

Ett erkännande skulle bidra till upprättelse för folket och samtidigt vara ett led i Sveriges och det internationella samfundets strävanden för mänskliga rättigheter och demokratiseringen i Turkiet.

Seyfo är även ett viktigt forskningsområde för syrianer när det gäller att finna sin egen identitet och för att förstå sin egen historia och vardag.

Anonym sa...

Det sägs att omröstningen flyttades till nästa veckan bara för att Turkiets premiärminister Erdogan är i Sverige 17 mars när omröstningen egentligen skulle vara.

Anonym sa...

Om Erdogan kommer på Stasbesök den 17/3 och det är därför som omröstningen flyttats så är det skandal. Om dessutom Allianspartiern inte vill ta ställning till Folkmordet i Turkiet 1915 för att inte stöta sig med Turkiet så bestäms Sveriges utrikespolitik i Ankara.

Agneta sa...

Emanuel; tack.

Mattias Fredberg sa...

Hoppas det finns fler som du i riksdagen som inte är mörkrädda! Det är otroligt att vi år 2010 i Sverige av alla länder ska avstå från erkännande av fakta och mänskliga lidande bara för att det skulle såra Turkiets stolthet.

Jag trodde att Sverige utgav sig som nära vän med Turkiet och stödde landets demokratisering på vägen till EU-medlemskap. Men vilken sorts demokrati är det Sverige håller på att få fram i Turkiet som bygger på lögner?!? Att inte erkänna sanningen håller inte bara tillbaka Turkiets framsteg utan skadar Sveriges internationella rykte. Tyskland, Holland, Litauen och en massa andra länder har erkänt folkmordet och än har Turkiet inte kollapsat som en följd eller deras relationer har knappast berörts på grund av det erkännandet.

Den 11 mars kommer vi att få veta vilka "folkvalda" som har moraliska grunder i riksdagen och vilka som är där bara för att blint följa ledningen oavsett hur absurt deras direktiv må låta.

Allt heder åt Agneta och alla andra som vågar stå på sig och försvara sanningen och demokratiska grunder!

Anonym sa...

Bravo!

Agneta sa...

Mattias; tack för ditt stöd. Jag tror att alla i riksdagen har tänkt igenom denna fråga noga även om vi kommit fram till olika slutsatser.

Anonym sa...

de som överlevde främst armenier och andra kristna grupper de första massaker som hände mitten på 1800 talet blev nästan alla förintad i den sista förintelse.folkmordet var två i ideologi nationalistiska älska ditt land försvara. andra ideologi islamistiska mörda icke muslimer försvara islam.folkmordet var extrem planerat. hela är ett antkrist folkmord eftersom andra muslimska grupper hjälpte till att mörda, främst kurder azerer bosnier albaner.hela iden kom från tyskland..

Anita Lilja-Stenholm sa...

Heder åt dig Agneta som ger röst åt allt det som vi inte får glömma och gömma i historien. Dessa vedervärdiga folkmord måste lyftas upp i ljuset och av det enkla skälet att de aldrig ska upprepas.Vi liberaler måste ha modet och civilkuraget att gå före. Som liberala kvinnor får vi inte tveka - våra förmödrar gjorde det inte. Tänker bl.a på Ingrid Segerstedt-som visat stort mod!

Agneta sa...

Anonym; ja - Folkmordet 1915 var ju verkligen inte en isolerad företeelse utan hade föregåtts av många års förtryck, förföljelse och dödande.

Agneta sa...

Anita; tack för ditt stöd, det värmer.

Anonym sa...

För 100 år sen, att kristna världen bryr sig om det men kristna blodsugar länder kollar inte vad dem har gjort för 10 år sen eller 40 år sen, När ska USA erkänna sitt folkmord i Irak, Vietnam? Frankrike, Belgien och England.
Vad gjorde Svenskarna med Samer då folkmord men Sverige blir inte tvinga till att erkänna folkmordet, fucking USA som ska be om ursäkt och borde betala skadestånd åt Irak och Vietnamn.

Jan Rejdnell sa...

Du sist anonyma "antyder" en negativ inställning till den kristna religionen. I ett förtvivlat försök att mörka Folkmordet 1915 drar du in USA uppträdande i samma veva som vad svenskar har gjort mot samer.
Tycker dina försök att skyla ett systematiskt folkmord är patetiska. USA:s krigföring i Indokina har aldrig klassificerats som Folkmord. Och ge mig fakta över att Sverige gjort sig skyldig till ett folkmord på samer enligt FN:s vedertagna principer för det som kan kallas för Folkmord.

Vahagn sa...

Håller med Jan ang. kritiken av "Anonyms" påstående om parallella händelser.

Men jag vill även tillägga det här att en av förnekarsidans strategier har just varit att försöka få diskussionen i sidospår så att man förlorar fokus på frågan. Även om det anonym påstår skulle hypotetiskt stämma (vilket det inte gör) vad har det med erkännandet av ett isolerat historisk händelse att göra? Folkmordet 1915 eller dess erkännande är knappast beroende av behandlingen av samer eller fransmännens behandling av algerier eller USA:s krigföring i Indokina att göra.

Vi har diskussion, forskning och underlag ang. Folkmordet 1915. Låt oss då bekräfta det så kan man ta itu med de andra OM och NÄR ett lika utförligt underlag presenteras i dessa fall.

Och så en sak till: att erkänna att Armenien var världens förta kristna stat år 301 (som armenierna stoltserar sig med) är att erkänna en historisk händelse som kan ifrågasättas som agenda för ett främmande lands riksdag. Att erkänna ett folkmord, ett internationellt brott bestraffningsbar enligt den FN-konvention som Sverige har undertecknat och garanterar att motverka (både handling och förnekelse) är mycket mer än bara en "historisk händelse".

Anonym sa...

Tack Agneta för att du står upp för sanningen!! Vi är många som uppskattar din insats för att få ett erkännande av folkmordet!

Anonym sa...

Tack för sanningen Agneta. Tusen tack! Du visar att i vissa människor finns det mänsklighet kvar.

Agneta sa...

Vahagn; håller med om att det är viktigt att hålla isär saker och inte låta sig ledas in i diskussioner som inte alls har med denna sak att göra.

Agneta sa...

Anonym och Anonym; ni behöver inte tacka mig, jag tycker att detta är rätt beslut för mig. Men - ert stöd uppskattar jag mycket.

Vahagn sa...

Kanske en ögonöppnare för de flesta som fortfarande inte är riktig övertygad om varför det ska kallas för folkmord. Om Raphael lemkin kallar det för folkmord så tror jag att resten av världen som använder hans FN-konvention kan göra det (2:16 in i klippet även om hela är av relevans här, speciellt de två turkiska publicist/författare på slutet): http://www.youtube.com/watch?v=2g6FjTNvs3I

Agneta sa...

Min bestämda uppfattning är att det är belagt att det är ett folkmord. Och det är grunden till att jag anser att riksdagen ska erkänna det.

Anonym sa...

Då bör du jobba för att få riksdagen att erkänna en mängd andra folkmord. Annars kommer du lätt att framstå som hycklare som enbart tar en sån här fråga när det är billiga politiska poäng att ta.

Anonym sa...

Dags att erkänna folkmordet Turkiet. Det går inte att förneka sin historia i all evighet.

Agneta sa...

Anonym (12 mars); du får gärna granska mitt mångåriga arbete för mänskliga rättigheter, som oftast sker i det tysta och utan något intresse från vare sig media eller bloggsfären - det handlar inte om att ta billiga politiska poäng