fredag 5 mars 2010

SEVEN - om kvinnorättsaktivister

På söndag uppmärksammar vi i Liberala Kvinnor den internationella kvinnodagen genom att tillsammans med Riksteatern sätta upp pjäsen Seven på Anna Whitlock Bygdegård i Stockholm.

Jag ska läsa rollen som Farida Azizi från Afghanistan. I rollistan står att hon är vacker, reserverad och mycket intelligent. Hjälp - hur prestationsladdat är inte det att läsa rollen som en sådan kvinna?!

Nervös är jag. Och undrar varför jag utmanar min egen förmåga på detta sätt. Förmodligen för att det är så angeläget att uppmärksamma alla de modiga kvinnor som runt om i världen tar strid för de mänskliga rättigheterna. Kvinnoförtrycket är fortfarande utbrett och måste uppmärksammas, inte bara under den internationella kvinnodagen utan 365 dagar om året.

Farida Azizi kämpade mot kvinnoförtryck under talibanregimens styre i Afghanistan. På grund av dödshot mot henne sökte hon asyl i USA där hon nu bor. Därifrån fortsätter Farida sitt arbete för kvinnors rättigheter och fredbyggande i sitt gamla hemland.

Seven är en dokumentär berättarteater som bygger på intervjuer med sju kvinnorättsaktivister från olika länder. Samtliga har övervunnit omöjliga odds i sin kamp för frihet och rättvisa. Trots att de sju kvinnorna har olika kulturell och religiös bakgrund och har råkat ut för helt skilda saker, så har de alla en sak gemensamt - en vilja att förändra såväl sin egen som sina medmänniskors situation, en vilja att kämpa för sina rättigheter.

Utmärkt (och nervdämpande) coaching har vi fått av Hedda Krausz Sjögren

Medverkar i vår uppsättning gör också Birgitta Ohlsson, EU-minister och ordförande i Liberala Kvinnor, Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Folkpartiet liberalerna, samt Karin Pilsäter, Madeleine Sjöstedt, Fatima Svanå och Ulrica Solver-Gustavsson - alla liberala kvinnor.

4 kommentarer:

Hedda Krausz Sjögren sa...

Jag säger som Birgitta Englin, Riksteaterns VD, att vi behöver er modiga politiker, sådana som ställer sig på en teaterscen och använder sin plattform, och lånar ut sin röst för att lyfta fram de här kvinnorna, göra kött och blod av frågorna.

Jag tänker hela tiden när jag arbetar med den här texten - det hade kunnat vara jag, min mamma, min syster om jag fötts av andra föräldrar, vuxit upp i ett sammanhang.

fatima sa...

Dessa modiga kvinnor som pjäsen handlar om!
Läste i min regionaltidning om en pakistansk kvinna som hade fått syra hällt över sig, det existerar hela tiden runt om på vår jord. Detta förbannade sega kvinnoförtryck.

Agneta sa...

Hedda - tack. Och du har verkligen varit ett stöd och en stor inspirationskälla.

Agneta sa...

Fatima - vi har (tyvärr) en lång väg kvar att gå. Jag önskar att vi hade kommit längre.