torsdag 4 mars 2010

RUT - nya jobb för arbetslösa

Läser i dagens Aftonbladet om en av alla de arbetslösa som fått jobb genom att RUT-rabatten infördes. Hon tycker att debatten är snevriden och att det inte alls bara är hos "överklassen" som hon städar. Hon är också orolig över att förlora sitt arbete om RUT avskaffas.

Hemservicebranschen har vuxit otroligt mycket sen RUT-reformen genomfördes. Almega uppger att att den vita sektorn runt 2005 i det närmaste helt var utkonkurrerad av den svarta. Almega bedömde då hela vita sektorn till maximalt några hundra medarbetare. Företagen gick på knäna och var på väg att knäckas av svarta konkurrenter. Även om det är svårt att bevisa att det är RUT-rabatten som skapat de nya arbetena så tycker jag att det är ett fullt rimligt antagande när branschen idag enligt Almega sysselsätter 11.379 medarbetare.

Häromdagen skrev VLT om att vi folkpartister vill utöka RUT-rabatten för småbarnsfamiljer och äldre - och att (m) avvaktar innan de bestämmer sig för om de ska ställa sig bakom vårt folkpartistiska förslag. Det hoppas jag att de gör i de diskussioner som pågår om vårt gemensamma valmanifest. Annars får vi fortsätta driva frågan.

Inga kommentarer: