onsdag 15 september 2010

Lärlingsutbildningar - attraktiva för företagarna

För någon vecka sen hade Jan Björklund och jag en artikel i VLT om de satsningar som Folkpartiet liberalerna vill se för att få fler lärlingsutbildningar och särskilda lärlingsanställningar.

Ett starkt skäl är givetvis att unga som är praktiskt lagda ska få en möjlighet att utbilda sig nära ett företag och därmed både få en bra utbildning och en anknytning till företag för att lättare kunna få ett arbete när utbildningen är slut.

Ett skäl som jag tycker är lika viktigt är att många företag har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens. Organisationen Företagarna visar i en rapport att intresset hos de mindre företagen är stort och 47 % av landets företagare är beredda att ta emot lärlingar. Företagarna ser mycket positivt på den försöksverksamhet med lärlingsutbildningar som Alliansen startade hösten 2008. Och menar att vårt permanentande av försöksverksamheten, när den nya gymnasieskolan startar nästa höst, är en efterfrågad reform. Framför allt av de mindre företagen inom tjänstesektorn (ni vet de där som alla säger är de företag som ska stå för många av de nya arbetena i framtiden) som har svårt att få tillgång till arbetskraft med rätt kvalifikationer.

Här kampanjar jag för lärlingsutbildningar.

Fler bloggar och artiklar om lärlingsutbildningar: Lotta Edholm, Hans Åberg, Vilhelm Hanzén, Isabel Sommerfeld, Maria Weimer i Arbetarbladet, Henrik Brors i DN, Anders Orrenius i Riksdag och Departement,

2 kommentarer:

Anna-Stina Nordmark Nilsson sa...

Hej Agneta!
Kul att du lyfter fram vår rapport om lärlingar!Följ gärna bloggduellen idag om jobb och välfärd på www.annastinaslinje.se.

Hälsningar
Anna-Stina Nordmark Nilsson

Agneta sa...

Anna-Stina; Hoppas att många av era medlemmar är nöjda med Folkpartiets politik. Jag vill påstå att vi de senaste åren (med Karin Pilsäter i spetsen medan hon var ordförande i Näringsutskottet) har arbetat mycket målmedvetet med vår företagar/entreprenörspolitik. Att vi prioriterar lärlingsplatser, sänkta arbetsgivaravgifter, flera konkreta regelförenklingar, utvidga RUT-avdraget, ersätta 3:12-reglerna med en schablonbeskattning, modernisera turordningsreglerna, införa ett riskkapitalavdrag mm - det är naturligtvis ingen tillfällighet. Vi vet att om Sverige ska kunna vara en välfärdsnation i framtiden så måste vi vara en företagarnation. Sveriges välfärd skapas i företagen. Och, som jag tror att Jan Björklund sa på er kongress; välstånd måste skapas innan det kan fördelas. Så - utan företagare inget välstånd (som jag brukar säga).